Він у відпустці… Пристрасті розгоряються.

Чому директор обленерго не прийшов на поліграф, де до нього є 10 запитань за ботоферму і «крадені» кіловати?

3 серпня у Вінниці активісти ГО «Центурія» запросили журналістів та директора обленерго Андрія Поліщука на сенсаційну пресконференцію на тему «Незаконні оборудки керівника АТ«Вінницяобленерго»…

Адже Андрій Вербецький, лідер цього ГО, з побратимами обіцяв гучне продовження теми по викритій у Вінниці СБУ і Нацполіцією «найбільшій в Україні майнінговій фермі». А запрошений активістами експерт із поліграфом мав зафіксувати правдивість відповідей на 10 запитань Андрія Поліщука із приводу даної теми.

Окрім директора АТ «Вінницяобленерго», активісти запросили на публічну зустріч керівника ТОВ «ММІ ІНЖИНІРИНГ» В’ячеслава Хоминшина. Бо саме ця фірма, згідно з даними слідства, орендувала приміщення по Енергетичній, 6а та організувала тут майнінгову, чи ботоферму на 5 тисяч комп’ютерів та ігрових приставок.

Але Андрій Поліщук на своїй пресконференції 20 липня заявив: «Ми нічого не крали! Від наїзду постраждали «розумні хлопці». А на цю зустріч із поліграфом не прийшов… Чи образився? Бо раніше він сам за посередництва депутата облради Олега Легези запросив свого затятого опонента Андрія Вербецького на зустріч у стінах «Вінницяобленерго»… Але тоді та зараз обидва Андрії так і не зустрілись!

Андрій Вербецький

За версією працівника обленерго Олексія Гаврилова, «Андрій Леонідович знаходиться у офіційній відпустці за межами України, а тому не зміг сьогодні бути тут і дати свої відповіді…»

Тому досі не зрозуміло, чому 26 липня комісію Департаменту ліцензійного контролю НКРЕКП, яка намагалась розпочати позапланову виїзну перевірку ТОВ «ЕНЕРА ВІННИЦЯ» та АТ «ВІННИЦЯОБЛЕНЕРГО» на предмет виявлення фактів незаконного під’єднання до електроенергетичної мережі, неправомірного збільшення величини потужностей та багато іншого, не пустили в обленерго. І на місце функціонування «майнінг-ферми».

За версією перевіряючих, генеральним директором АТ «Вінницяобленерго» Поліщуком А.Л. особисто, а в подальшому й директором ТОВ «Енера Вінниця» комісія була недопущена до проведення вказаної перевірки.

Тому в НКРЕКП вказаний факт пов’язують із можливими зловживаннями службовим становищем вказаними посадовцями та укривання об’єктивної істини ситуації навколо ТОВ «Альфа-Енерджи» та ТОВ «ММІ Інжиніринг»…

Водночас, неофіційно є інша версія. Буцімто серед перевіряючих було троє «спостерігачів» із спецслужби, які не мали належних документів на участь у цій перевірці. А тому 26-го липня за паркан «Вінницяобленерго» не пустили всіх…

Тому інтрига щодо майнінгферми по Енергетичній: крали у Вінниці чи не крали енергії на мільйони та хто насправді був організатором цього прибуткового бізнесу на ботах для гри FIFA — «розумні» вінничани чи «хлопці» із Арабських Еміратів, досі залишається актуальною.

Ми готові оприлюднити ось ці 10 пунктів зловживань, службової недбалості, вибіркового контролю, лобіювань «схем» на енергокомпанїі, назвемо прізвище «касира». І звертаємось до фірми «Соні», чиї ігрові консолі контрабандою завезли в Україну та із порушенням ліцензійних угод використовували для майнінгу у Вінниці, — заявив на пресконференції 3 липня голова ГО «Центурія» Андрій Вербецький.

– Бо після обшуків 7-го липня на Енергетичній, 6а до нас звернулись небайдужі громадяни, працівники енергетики та власники інших майнінг-ферм, які прояснили нові шокуючі деталі цієї сенсаційної справи.

Але спершу хотілось би побачити і почути директора Андрія Поліщука, щоб він на поліграфі відповів на всі ці пункти звинувачень. Якщо ми не праві — вибачимось! Якщо він ображається на наші припущення, що, мабуть, був на своїй пресконференції під дією наркотиків… І звідки в нього в декларації всі ці статки — 455 тисяч доларів, 470 тисяч єро, мільйони у гривнях, будинок в Іспанії, яхти, годинники по 170 тисяч і цілий список активів? Якщо у Вінниці йому нецікаво, то давайте в Києві під офісом Генпрокурора проведемо цей тест на правду. Бо це розслідування нас привело ще до двох розслідувань, і вал фактів просто наростає.

Я вже не кажу про сигнали із виборами в обласну раду, де Андрій Леонідович отримав перемогу, а нам пишуть лише про 982 голоси за нього в «мокрих» протоколах… Звісно, все це версії, які ми перевіряємо. Але якщо це неправда, то чому директор Поліщук не прийшов на поліграф, а прислав свого довіреного працівника Гаврилова? І я готовий разом із ним здати тест на вживання наркотичних засобів… Бо зібралось занадто багато запитань і мало відповідей! А документи нам дали всі — від державних установ до приватних осіб та обібраних підприємців.

Після 1,5 години оприлюднення одразу 18 папок із документами, фото, витримками із реєстрів та довідками із банків всієї України на пресконференції ледь не сталась бійка. Бо представник обленерго Олексій Гаврилов взявся за свого шефа спростовувати кожен пункт звинувачень від активістів та назвав Андрія Вербецького «агентом» спецслужб та вимагав назвати свій «позивний»!

– Змішались в купу коні й люди! Цілий стос звинувачень – і жодного офіційного факту. Це реально «чорнушна» кампанія, на яку директор «Вінницяобленерго», думаю, не буде відповідати, бо це нижче плінтуса. Адже треба розуміти, що обленерго самі є постраждалими від цих вкидів, обшуків та спроб знищення нашої репутації. Я півтори години слухав цей потік бруду і спробував поставити хоч одне запитання по суті звинувачень. Але мені цього не дали зробити, а перейшли на особисте, згадали дружину і все що можна було, аж до наркотиків… Андрій Поліщук буде із відпустки за тиждень, і вже тоді ми вирішимо, як реагувати на цей стос звинувачень, — прокоментував сенсаційні «файли» Вербецького представник «Вінницяобленерго» Олексій Гаврилов.

Ще про всебічне розслідування та «виведення винних на чисту воду» заявив інший громадський активіст, ексдепутат міськради, голова ГО «Гідність нації» Вадим Кудіяров.

Ця ГО звинувачує Андрія Поліщука у небажанні чесно відповідати на поставлені запитання замість відписок.

«33-й» продовжує відслідковувати цю резонансну справу, охрещену майнінг-фермою, ботофермою та фермою по криптовалюті, яка, за версією правоохоронців, крала електроенергію на ці оборудки у вінничан та не сплачувала належну кількість податків.

Ще більше нових подробиць та ексклюзивних повідомлень – в наступному номері газети «33-й канал» та на сайті.

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ