На виклик прибули підрозділи поліції Липовецького, Оратівського, Погребищенського та інших відділків. Але справитись не могли, бо вандали били і поліцейських.

— Це був шок, і такого беззаконня та зухвалої поведінки я не бачив за все своє життя, — ділиться директор сільськогосподарського під­приємства «По­ділля» Василь Кучер. — Раніше і депутати якісь толкові були, можна було до когось звернутись, і я сам депутат багатьох скликань, законність та справедливість намагався в районі утверджувати, а тепер все рішають «кури та окорочки». Купили ними майже усіх. Сподіваюсь, що не правоохоронців та обласну і центральну владу.

Все село Попівка та навколишні села були шоковані такою навалою. Уявіть, 150 чоловік шеренгою заходять, як колись фашисти, прочісувати наші поля.

Поля сої топтали десятками гектарів і завдали господарству «Поділля» збитки на більше як 3 млн. Я пробував їх схаменути, взивав до совісті, та вони мені грозили, що завтра тут все буде їхньої компанії. І щоб я, якщо хочу жити, закрив рота.

До цього до мене прибув на перемовини Юрій Ковальчук, представник компанії.

Проблема була у тому, щоб я вирвав соняшник, яким вони ж і засмітили наші поля, які межують з їхніми. Бо там ці солянки папи-мами їм там заважають. Але я тут до чого? Якщо вирву соняшник — потопчу сою, яку засіяв, щоб зарплати людям заплатити і податки, прибуток мати на розвиток господарства. Тому запропонував викупити у мене сою цю разом із соняшником. Чи проплатити мені протравку насіння, щоб почистити… То вони замість розуміння ось прислали цих 150 «бойовиків». Причому в ніч! Щоб під покровом темноти вчинити задумане. І така рейдерська та психологічна атаки були не одні, а декілька. Якщо на полі поліцейських били і не звертали увагу, то що казати про звичайну людину.

То що ж це таке робиться? Де та обіцяна підтримка вітчизняних фермерів і сільгоспгосподарств?

Україна днями святкуватиме 30-річчя Незалежності, а до нас у район повернулись «лихі 90-ті»? І, напевно, ще гірше, бо такого і в 90-ті я не пам’ятаю.

Суперечки чи правоту вже не доводять в судах через цивілізовані домовленості і претензії, а ось так, силою, попираючи всі закони?

Прошу керівництво області, голову ОДА Сергія Борзова і начальника поліції Вінницької області Івана Іщенка взяти цю резонансну ситуацію під особистий контроль.

Яке мали право ці люди приїхати так зухвало на приватну територію, увірватись на неї, нищити посіви, відчуваючи безкарність?

То виходить, хто сколотить біль­ше незаконне угруповання і кине йому: «фас», того і влада тепер у Він­ницькій області?

Це питання Василь Кучер порушив на сесії Липовецької ОТГ, яка відбулась 6 серпня.

Василь Кучер емоційно викладає резонансні події перед в.о. голови та секретарем Липовецької ОТГ

Його підтримав і інший очевидець подій, місцевий депутат Руслан Танасюк.

– Я виїздив тоді вночі на ці події, бачив, як зухвало і безкарно діяли ці люди і знищували урожай сільгосппідприємства «По­ділля». Ці люди були не місцеві, їх централізовано сюди завезли.

Всі деталі розповів Василь Кучер. Я хочу лише додати, що хочу жити в мирній правовій державі, вільно ходити Липовеччиною.

Бо сьогодні комусь не сподобалось його поле — його нищать. Завтра парк — його знищать. Машина — спалять. Не сподобаюсь я як кандидат — втоплять.

Нам не потрібні такі закони, а вірніше – беззаконня. Тому закликаю всіх найсуворішим способом присікти таке рейдерство.

Ми звернулись до керуючого справами та секретаря Липовецької ОТГ Олега Печолапа.

Він повідомив, що розпорядженням в.о. голови Олесі Назаренко створено комісію і вона виїхала на місце, щоб вивчити ситуацію та вжити заходи.

Інші співбесідники повідомили, що причина в тому, що дуже велику компенсацію вимагав Василь Кучер. Мовляв, більше мільйона.

На сесії виступив і керуючий філії «Зернопродукту» в Липовецькій ОТГ Віктор Бичков.

Він заявив, що до цих подій ні він, ні його підлеглі не причетні і команди щось там начебто захоплювати він не давав. Бо це не його компетенція.

Віктор Бичков

Наш кореспондент звернувся до Віктора Бичкова, щоб він висловив свою точку зору на події. Та він від коментаря відмовився.

Ось як прокоментували «33-му» ці резонансні події у Вінницькій обласній поліції:

— Поліція розпочала кримінальне провадження за фактом умисного пошкодження посівів аграрного господарства.

Подія відбулась на території Липовецької територіальної громади. Поліцейські припинили протиправні дії на полі та не допустили розгортання конфлікту між представниками двох аграрних підприємств.

За словами т.в.о. начальника відділу поліції №4 Вінницького районного управління поліції Олександра Степанка, до поліції надійшло повідомлення від представника сільськогосподарського товариства про те, що працівники приватного акціонерного товариства, з яким межує їхнє поле, пошкодили їхні посіви сої. Конфлікт представників аграрних під­приємств припинили по­ліцейські територіального від­ділу поліції.

За фактом пошкодження посівів сої на полі заявника відкрито кри­мінальне провадження за ч.1 ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна). Таке правопорушення карається обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк. У ході слідства буде визначено розмір завданої шкоди господарству.

Також слідством розпочато розслідування двох кри­мінальних проваджень відносно учасників події за втручання в діяльність поліцейських згідно з ч. 1 ст. 343 Кримінального кодексу України та за завдання тілесних ушкоджень одному із правоохоронців відповідно до ч. 2 ст. 345 Кримінального кодексу України. За такі правопорушення передбачено покарання — до 5 років позбавлення волі. Досудове розслідування триває.

Тетяна Квасюк,
Софія Копач

Від редакції: тримаємо ситуацію під контролем. Готові вислухати інші точки зору. Обговорюємо разом на сайті «33-го».