– На цвинтарі в Сабарові потрощили купу пам’ятників! Поліція вже на місці! Описують страшенні збитки та переглядають камери стеження, бо шукають вандалів! – такими були перші шокуючи новини із нового вінницького кладовища в Сабарові.

І на місці пригоди справді була страшна картина! Бо 200-кілограмові стели та монументи розлетілись на друзки. Надгробні плити розкололись, як дзеркала. Але невідома сила побила пам’ятники якось дуже вибірково і по всьому цвинтарю, а не лише в елітних кварталах… А ще цей «акт вандалізму» збігся із нападом на Вінницю 18-го серпня циклону Лусіано, який приніс із собою штормовий вітер, буревій. Тому після невдалих пошуків «вандалів» основною версією стала – природна стихія та похабний монтаж меморіальних каменів.

Ось як прокоментував цю шокуючу подію на кладовищі, та наслідки торнадо в Сабарові, директор КП «Комбінат комунальних підприємств» міста Вінниці:

– Загалом постраждало 15 пам’ятників. В тому числі й родинні захоронення. Ми зараз шукаємо родичів, чиї монументи постраждали від неякісного монтажу. Бо з’ясувалось, що практично всі стели, що впали, монтувала бригада із житомирського Коростишева. І ці монументи, які фактично були закріплені на «ложці» цементу, через свою «парусність» не витримали удару стихії. Силами нашого комбінату ми допоможемо прибрати місця падіння монументів та готуємось до можливої судової тяганини із цього приводу. Бо суми збитків досить серйозні.., – зазначив Дмитро Науменко.

Вже відомо, що окремі пам’ятники коштували до 200 тисяч гривень.

Більше читайте в газеті “33-й канал” в середу.

Фото Сергія Хіміча