Загальна площа мисливських угідь Вінниччини становить 2 млн 136 тис. га. І вона розділена між 47 юридичними особами, що займаються веденням мисливського господарства. На держпідприємства Вінницького ОУЛМГ припадає 257,1 га (12,3 %) мисливських угідь області.

Лісівники Вінниччини ведуть постійну роботу над створенням для мисливських звірів кращих умов існування – це забезпечення кормовою базою, регулювання чисельності хижаків та шкідливих тварин, боротьба з браконьєрством. Одним із заходів, що сприяє збільшенню видової фауни, є полювання. Адже кошти, отримані за реалізацію ліцензій, лісгоспи спрямовують на проведення біотехнічних заходів (підгодівля тварин, забезпечення водопоєм, сіллю, охорона мисливських угідь, встановлення та ремонт підгодівельних майданчиків, утримання вольєрного господарства, регуляція чисельності хижих та шкідливих тварин тощо). Також полювання є своєрідним штучним відбором, залишаючи сильніші особини з кращим генетичним фондом.

Важливим завданням лісгопів Вінниччини є виховання справжньої мисливської культури, етики полювання, донесення до населення розуміння відмінності між полюванням та браконьєрством, мисливцем, порушником правил полювання та браконьєром. Однак велика роль у цьому питанні є і самих мисливців.

На Вінниччині 7 серпня відкрився сезон полювання на пернату дичину та копитних. На жаль, як констатували наші мисливствознавці, такого неприпустимого за кількістю порушень відкриття вони не пам’ятають.

За перші два дні сезону, тобто 7-8 серпня, зафіксовано 45 протоколів про порушення правил полювання! Для порівняння – за ввесь минулий рік складено 406 протоколів. Тобто за перші два дні відкриття сезону – одна десята частина річної кількості порушень!

Причому порушення були грубі та неприпустимі. Стріляли у нетверезому стані, давали зброю неповнолітнім, стріляли на території, яка межує з житловим масивом, у темну частину доби тощо. Були випадки, коли налякані місцеві жителі викликали правоохоронців.

Вночі п’яна компанія, у складі якої був колишній правоохоронець, влаштувала у Микулинцях на ставку побоїще, застріливши 4 лебедів. Це одночасно стільки найгрубіших порушень правил полювання – нетверезий стан тих, хто стріляв, заборонена частина доби, недозволений для полювання вид.

Саме такі горе-мисливці, така безкультурність, беззаконня, вакханалія і ганьблять ім’я справжніх мисливців. Через таких «любителів» люди не проводять межі між полюванням і браконьєрством.

Загалом з початку поточного року з метою охорони державного мисливського фонду та контролю за дотриманням правил полювання держпідприємствами Вінницького ОУЛМГ проведено 1204 рейдові перевірки. До складу рейдових бригад входять представники державної лісової охорони, єгерської служби лісгоспів та працівники поліції.

У результаті роботи рейдових бригад було складено 184 протоколи. На порушників накладено штрафів на загальну суму більше 51 тис. грн. Стягнено з порушників понад 49 тис. грн.

На жаль, на законодавчому рівні у представників державної лісової охорони обмежені повноваження стосовно порушників. Та й сума штрафу не надто лякає – максимальна 1020 грн. Суму ж збитків встановлює суд.

Державна лісова охорона Вінниччини закликає мисливців поважати законодавство, не порочити звання справжнього цивілізованого мисливця. А головне – бути людяними, толерантними, відповідальними і чуйними у поводження із братами нашими меншими, берегти тваринний світ лісів нашого краю!

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ