Станом на 14 вересня динаміка рівня госпіталізацій становить 56,3% при визначеному показнику 50%.

Зросла кількість і нових випадків захворювання на коронавірус. За добу виявили 109 підтверджень захворювання, а в Україні за добу захворіли 3 332 людини. Одужали 1 404, померли – 97, госпіталізовано 718 пацієнтів.

За увесь час пандемії в Україні на коронавірус захворіло 2321156, з них 73427 у Вінницькій області. Летальних випадків — 54457, 1741 з них вінничани.

За останню добу в Україні щеплено 135 223 особи від COVID-19, а від початку вакцинальної кампанії — 5 961 265. Всього проведено 10 846 167 щеплень. Вінниччина входить в десятку областей-лідерів за темпами вакцинації населення. Від початку кампанії в області зроблено понад 432 тисячі щеплень. Майже 242 тисячі людей отримали першу дозу і 191 тисяча осіб повністю імунізована від ковіду. За останню добу вакцинувалися – 3 091 вінничанин.

Лише 22% шкіл Вінниччини мають 80% провакцинованого колективу

За перші два тижні навчального року у Вінницькій області почала зростати кількість хворих на коронавірус серед школярів. Завантаженість ліжок обласної дитячої інфекційної лікарні уже становить більше 50%.

– При переході області у «жовту зону» та при показнику вакцинації колективу менше 80% – заклад перейде на оnline навчання. Лише 22% шкіл області має рівень вакцинації не менше 80% від всього педколективу. І це при наявності достатньої кількості вакцини в області. Всі вакцини доступні в будь-якому центрі вакцинації. Їх у нас достатньо, 28 центрів вакцинації та 203 пункти щеплень, що працюють майже в кожній сімейній амбулаторії. Щоденно працюють 42 мобільні бригади по щепленню, до роботи залучено 1270 медичних працівників, — повідомив голова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

Що таке «жовті» та «зелені» ковід-сертифікати

У зв’язку із погіршенням епідситуації Кабмін запровадив нові карантинні правила. Як вони будуть діяти — у роз’ясненні департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА:

– Ухвалені зміни передбачають, що COVID-сертифікат матиме дві опції — «жовтий» або «зелений» та міститиме інформацію про вакцинацію, негативний результат тестування, який діє 72 години, або одужання від COVID-19. Так званий «жовтий» сертифікат матиме інформацію про перше щеплення, а «зелений» — про повний курс.

Тепер у разі введення жовтого рівня епідемічної небезпеки спростили вимоги до роботи навчальних закладів. Вони працюватимуть за умови наявності не менше як 80% працівників з «жовтими» чи «зеленими» COVID-сертифікатами.

Водночас обмеження жовтого рівня епіднебезпеки не будуть застосовуватися, якщо всі учасники чи відвідувачі та щонайменше 80% організаторів масових заходів, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів та басейнів матимуть «жовтий» чи «зелений» COVID-сертифікат.

Кінцеве рішення про те, чи надавати послуги тільки вакцинованим, чи дотримуватись всіх карантинних обмежень, залишається за власником.

У разі введення червоного рівня епідемічної небезпеки заклади освіти працюватимуть лише, якщо 100% працівників мають «зелений» COVID-сертифікат. Обмеження червоного рівня не будуть застосовуватися за умови наявності у всіх учасників/відвідувачів, працівників та організаторів масових заходів, у тому числі релігійних, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, розважальних закладів, ТРЦ, закладів громадського харчування, ринків, спортзалів та басейнів «зеленого» COVID-сертифікату.

За умови наявності в особи, що перетинає кордон України, «жовтого» чи «зеленого» сертифіката про вакцинацію або одужання від COVID-19, вона може не проходити самоізоляцію. Це ж стосується осіб, які прибувають з тимчасово окупованих територій.

Важливо: COVID-сертифікати матимуть кольорові позначки виключно в цифровому форматі, друкувати на папері відповідного кольору не потрібно.

За фальшиву довідку про вакцинацію вінничани готові платити по 1 тисячі гривень

Нещодавно співробітники СБУ викрили фальсифікаторів довідок про ПЛР-тести і вакцинацію від COVID-19.

З початку року вони «видали» понад 10 тис. фальшивок і заробили на цьому близько 5 млн грн. Схему організував столичний підприємець. Раніше він вже притягувався до кримінальної відповідальності за підробку документів. Основними клієнтами були туристи, які купували довідки для подорожей.

За цим фактом вже розпочате кримінальне провадження.

А що ж на Вінниччині? Пересічні вінничани чітко називають суми за фальшиві довідки про вакцинацію — 1 тисяча гривень, або 80 євро.

У пресслужбі УСБУ у Вінницькій області повідомили: у контексті фальсифікації довідок про ПЛР-тести і вакцинацію від COVID-19 протягом усього періоду карантину на Вінниччині подібних фактів не виявлялося. Але галузь охорони здоров’я наших громадян у нас не залишається поза увагою і ми тримаємо руку на пульсі ситуації.

Такий новий вид кримінальної діяльності наразі процвітає, адже з послабленням карантинних обмежень українці масово вирішили подорожувати за кордон. Є й інший момент: деякі компанії поставили для своїх працівників питання руба: або вакцинація, або звільнення. Тому попит на «липову» довідку про вакцинацію зріс у рази.

Людмила ПОЛІЩУК
Ілона ВАЛЬТЕР