Останні три роки я уважно слідкую за роботою вінницької поліції, яка висвітлюється у засобах масової інформації та по телебаченню, бо в мене суттєво змінилося ставлення до цієї правоохоронної інституції, робота якої завдала мені багато душевного болю і великої моральної та матеріальної шкоди.

Потрапити на прийом до керівництва ГУНП в часи пандемії було неможливо, а листування ні до чого не привело, мої скарги та заяви просто не перевірялись, і я отримував стандартні відписки.

Тому я дуже уважно прочитав доречне для мене інтерв’ю начальника ГУНП у Вінницькій області І. Іщенка в вашій газеті від 28.07.2021 р. № 31 і вирішив поінформувати керівника поліції області і запитати через ЗМІ, як він ставиться до фальсифікації слідчими, офіцерами поліції кримінальних проваджень і чи відомі йому такі випадки недобросовісного виконання службових обов’язків по Вінницькому РУП, чи доповідають йому підлеглі: керівники ВРУП, слідчого управління ГУНП, внутрішньої безпеки про такі випадки, чи проводились службові перевірки, скільки і які заходи впливу застосовані до порушників чинного законодавства.

Аналізуючи це інтерв’ю І. Іщенка, відразу виникають запитання і зауваження, а саме, дотримання правопорядку і законності і будування професійної команди.

Так, дійсно, підбір працівників проведений вдало, я не зустрічав непрофесіоналів, люди знають свою роботу. А ось методи ведення цієї роботи викликають спочатку подив, потім розчарування і гнів простих людей, які стикнулись з правоохоронною системою. Якщо правопорядок ще якось підтримується, то законність викликає дуже велике питання в багатьох випадках.

Безперечно, рух вперед на загальному тлі видимий: це забезпечення формою, вирішення побутових проблем, новий транспорт, нова техніка, робота з владою та інше, але недостатня робота з керівним складом, який, у свою чергу, погано працює з особовим складом у своїх підрозділах, допускають злочинну безпринципність, безвідповідальність і покриття злочинів та протиправну діяльність своїх працівників.

Дуже добре, що розкривають важкі злочини, але 61,8% — це не межа, і наполегливою працею треба досягти більших успіхів. А дуже хочеться побачити статистику по «дрібних злочинах», таких, як ДТП та крадіжки.

І цьому факту бездіяльності є наглядний приклад мого 3-річного ходіння по муках і колах фальсифікації, злочинної бездіяльності та прикриття посадових осіб від покарання під час досудового розслідування 4-х кримінальних проваджень.

Однією з негативних сторін діяльності наших органів, яку керівництво ГУНП не любить афішувати, це факти корупції і зловживань серед своїх співробітників. У моїй ситуації було так: у 2018 році при досудовому розслідуванні кримінального провадження з ДТП слідчий СВ ВРВП, капітан поліції, неодноразово грубо порушуючи чинне законодавство, перевищив свої повноваження, недобросовісно виконував свої професійні обов’язки, упереджено і в не повному обсязі провів досудове розслідування, втягнув в коло своїх шкурних інтересів судових експертів, які під його впливом, надали слідству завідомо неправдиві висновки своїх експертиз, порушивши ст. 384 КК України.

Усі діяння слідчого (у листі на адресу редакції детально вказується їхній перелік) та експертів я неодноразово описував і подавав на розгляд органам правопорядку, але ніде ніхто не хотів вникнути в зміст питання і принципово розібратись в кримінальному провадженні № 1201802010 0000778 від 07.08. 2018 р. І тільки в 2020 р., використовуючи ті самі документи, фотографії, що подавались в судах Вінниці і, згідно з моїми заявами, Хмельницький міськрайсуд зобов’язав ТУ ДБР, розташоване в м. Хмельницькому, в липні і листопаді розпочати досудові розслідування в кримінальних провадженнях стосовно слідчого та експертів за ст. 286 ч.І ККУ і ст. 384 ККУ з внесенням моїх відомостей про скоєне правопорушення в ЄРДР, що і було зроблено.

На даний час слідчим Вінницького РУП, який спокійно продовжує працювати, отримувати гідну зарплату, займається і веде розслідування відділ ДБР з дислокацією у м. Вінниці.

Але минуло вже 8 місяців, як документи знаходяться у Вінницькому РУП, мною подано 10 клопотань стосовно проведення необхідних слідчих дій. Але йде мовчазний тихий саботаж…

Ось що діється в управлінні поліції фахівцями, професіоналами, правоохоронцями. Ніякої поваги до закону — і це в проєвропейському місті. В Європі — верховенство права, а що у нас?

А.Куляс,
постійний читач газети