Такого аншлагу у Будинку офіцерів не збирали навіть найвідоміші зірки шоу-бізнесу. 16 вересня тут відбулися громадські слухання з обговорення містобудівної документації детального плану території, обмеженої вулицями Лук’яновського, Пестеля, Богуна, Магістратською. На них попередньо зареєструвалося 1300 вінничан.

Про те, що на території у 38 гектарів, де колись розташовувався завод «Керамік» та досі перебуває тролейбусне депо, незабаром з’явиться новий житловий мікрорайон, вінничани говорили вже давно. Бурхливі громадські слухання відбувалися у липні цього року, де було виказано цілий ряд зауважень, невтішних прогнозів та неоптимістичних передбачень.

Тоді більше чотирьох годин аж на шести локаціях у центрі міста 458 зареєстрованих вінничан вирішували долю чималої ділянки майже у центрі міста. Під час липневих слухань пропонувалося звести тут 7 будинків 5-7 поверхів на 1148 нових квартир, паркінг, дитсадок, школу, зберегти гуртожиток для працівників транспортної компанії. Саме ж тролейбусне депо пропонується перенести за місто, наприклад, у район колишнього ДПЗ.

Цього разу до громадських слу-хань команда забудовників та архітекторів підготувалася більш ретельно, адже надійшло чимало індивідуальних і колективних звернень. На слухання прийшла ціла група підтримки — команда директорів департаментів міської ради. І цього разу архітектори переконували вінничан, що залишати пустир на цьому місці нераціонально. Кардинально переробили проєкт, осучаснили його. Тому запропонували в кінцевому варіанті… 25 будинків на 12-20 поверхів на 3540 квартир і понад 2,5 тисячі автомобілів. Крім цього — початкова школа, громадська інфраструктура, спортивні комплекси, супермаркети.

Для наочності продемонстрували не тільки документи, а й візуалізацію проєкту, запевнили, що все прораховано і що купа висоток, збудованих в городах приватних садиб, ніяк не затулятиме сонця. І вінничани проголосували «за». Проти виступили тільки 54 мешканці прилеглих вулиць, котрі добре розуміють, що їх чекає у майбутньому.

– Таке рішення — це загальноміський колапс. Так густо забудувати майже центр міста — вигідно для забудовника, але дороги захлинуться від великого потоку транспорту, — переконаний мешканець вулиці Пестеля Леонід Гуменний, один з меншості, котра не підтримала проєкт. — Ми розуміємо, що це буде елітна забудова, бо прості «работяги» там квартиру не зможуть купити. В таких людей у кращому випадку буде одна машина на сім’ю. Це буде постійна тягучка навіть тоді, коли дороги розширятимуть. Але для цього потрібно буде зносити приватні будинки.

Науковець з політеху розповідав, що проводилися якісь дослідження. Але достатньо буде просто приїхати на вулицю Пестеля і подивитися, що багато транспорту тут не проїде. Тим часом на П’ятничанах жодного дитячого майданчика немає, зате є ризик потрапити під колеса авто. Людей наражають на пряму небезпеку. Ми, представники вулиць Пестеля та Петрусенко, проголосували проти цього проєкту. А «за» голосували спортсмени та люди, котрі прийшли на запрошення міської влади. Бо на іншій локації в «Інтершику» панували суцільний комунізм та одноголосність без будь-яких обговорень. Це цирк! Нас ламають через коліно, хоча можу запевнити, що ми будемо відстоювати свої права.

– Минуло якихось 3 місяці, як громада міста Вінниці і жителі мікрорайонів Кореї-П’ятничан відстояли своє право рахуватися з їхньою думкою стосовно розвитку і розбудови міста. Міськвиконком визнав, що тоді громадські слухання юридично не відбулися. Але власник ділянки під колишнім цегельним заводом та Вінницький міськвиконком не залишили спроб протягнути скандальне будівництво, — розповідає вінницький активіст Віталій Дужак. — Як і раніше, з думкою громади знову ніхто не планує рахуватися, адже тепер апетити власника ділянки і нового забудовника збільшилися в рази.

В «архітектурі» міста Вінниці повідомили, що цю забудову взяв під особисте лобіювання один із найвпливовіших політиків міста (який на сьогодні претендує на найвищі посади держави). Забудовник та власник ділянки також не захотіли вести перемовин з громадою та жителями Кореї і П’ятничан, вочевидь, вони впевнені що їхня проблема вже вирішена впливовим політиком, а отже, рахуватися з думкою людей не обов’язково. Тому ми вже звернулися за допомогою та підтримкою до громадських діячів, громадських організацій та політиків міста Вінниці. Так нахабно чинити з нами неприпустимо!

Тетяна КОНДРАТЬЄВА,
Софія КОПАЧ
Фото Сергія ХІМІЧА