На Паралімпійських Іграх у Токіо бронзову нагороду у мікстстрільбі з пістолета на дистанції 25 метрів здобув вінницький стрілець Олексій Денисюк.

У Токіо наш паралімпієць тривалий час навіть боровся за “срібло” з поляком Шимоном Совінські. Ключовою стала дев’ята серія пострілів. Совінські отримав за неї три очки, а Денисюк – два. І хоча за загальною кількістю балів вони зрівнялися, за підсумками перестрілки сильнішим виявився саме поляк. Чемпіоном у цій дисципліні став китаєць Хуан Сін, причому “золото” він здобув з паралімпійським рекордом.

Олексій Денисюк нагадав «33-му каналу» деталі виступів в Японії, а також поділився спортивними планами.

- Я не лише хотів здобути золоту нагороду, але й був впевнений у цьому на всі 100 %. На жаль, щось пішло не так, – каже Олексій Денисюк.

- Олексію, на чому базувалася Ваша впевненість?

- На попередніх тренувальних результатах. Якщо б я показав найнижчий зі своїх результатів, був би точно медалістом, а можливо, й чемпіоном.

У Токіо я виступав у трьох видах програми, а зачепився лише за одну "бронзу". Мав хороші шанси на дві медалі, без жодного перебільшення.

- Перед Паралімпіадою Ви також вигравали етапи Кубку світу …

- У цьому році було лише два міжнародних змаганнях. Ці два Кубки світу я виграв. Зокрема, в стрільбі із пістолета на 10 і 25 метрів.

- Вочевидь, параолімпійською "бронзою" незадоволені?

- Вірно. Стрільба на 25 метрів – це моя найулюбленіша вправа. У ній я розраховував на набагато більше. Вже був майже зі сріблом, але на фініші поляк мене «дотиснув», і я став третім.

Можливо, перед Токіо у мене було забагато тренувань і зборів. На змагання треба виходити із невеликим відчуттям «голоду», аби було посилене бажання стріляти.

- Плануєте готуватися на наступну Паралімпіаду?

- Поки бажання такого немає. Але, напевно, доведеться це робити. Адже я наразі більше ніде себе не бачу. Втім, прагнення із часом зав’язати зі стрільбою з’являється. Великий плюс – наступну Паралімпіаду доведеться чекати вже не чотири роки, а три.

-Вирішили, куди витратите премію від держави за паралімпійську медаль?

- Поки що ні. Ще час не минув, аби ухвалити таке рішення.

- Ваш тренер Денис Мустафаєв днями потрапив у автоаварію. В якому він стані? І як це вплине на вашу спортивну підготовку?

- Він притомний. Голова, ноги, хребет – цілі. У Дениса Мустафаєва травмована нога. Зрозуміло, бажаю швидшого одужання тренеру, хотілося б знову разом почати працювати. Через місяць-два, думаю, він стане на ноги.

Щодо мого тренувального процесу, то він майже весь 2021 рік відбувався за межами Вінниці – на зборах команди в Одесі або за кордоном.

- У Токіо спілкувалися, підтримували інших вінницьких паралімпійців?

- За виступами пауерліфтерки Мар’яни Шевчук слідкував. Вона була чемпіонкою і рекордсменкою світу та закономірно перемогла в Японії. Знаю, що судді на неї тиснули: викликали на виступ раніше, чим мало бути тощо. Ми мешкали із Мар’яною Шевчук на одному поверсі, трохи спілкувалися.

Щодо тхеквондиста із Ладижина Антона Швеця. Він вперше побував на Паралімпіаді. Антон – молодець, хоча і не здобув перемог у Токіо. Втім, Швець молодий, і нього в спорті все ще попереду.

Фелікс ЖАНІН