За інформацією ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб», антирабічну терапію призначили 519 постраждалим, повний курс щеплень отримали 326 людей, а 88 ще продовжують лікування.

Варто додати, що 52 особи відмовились від проведення антирабічних щеплень взагалі. Найбільша кількість відмовників у Вінниці, Ладижині, Вінницькому районі, Могилів-Подільському, Гайсинському, Іллінецькому, Погребищенському та Тульчинському районі.

Це викликає занепокоєння, адже єдиний метод лікування після контакту з хворими тваринами – антирабічні щеплення. Сказ - гостра смертельно небезпечна інфекційна хвороба з тяжким ураженням центральної нервової системи. У 100% випадків захворювання закінчується летально. Вчасно проведена антирабічна терапія запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків.

З початку року в області сказ лабораторно підтвердили у 65 тварин. Найбільша кількість захворювань на сказ - серед котів – більш як 39%, собак – понад 30% та лисиць – близько 24%. Всі вогнища сказу тварин були обстежені спільно фахівцями обласного Центру контролю та профілактики хвороб і Держпродспоживслужби. На щастя, останні випадки інфікування на сказ серед людей в області спостерігались ще у 2007 році.

Медики зазначають, що у більшості випадків хвора на сказ тварина поводить себе агресивно, має надмірне слиновиділення. Але іноді вона пригнічена та не реагує на подразники. Якщо вчасно людина не звернеться за допомогою, укус може призвести до летальних наслідків. Тому, якщо вас укусила чи обслинила тварина (особливо дика чи безпритульна) негайно зверніться до лікаря!

Соня Іванчук