Православна церква 7 жовтня вшановує пам’ять рівноапостольної Теклі Іконійської, послідовниці апостола Павла, яка зазнала багато страждань за свою святість і чистоту дівочу. У віці 18 років вона навернулася в християнську віру, усвідомлено ставши нареченою Жениха Небесного Її намагалися спалити на багатті, але пішов дощ з градом і вогонь погас. Теклу не розшматували й дикі звірі, а лише покірно лизали їй ноги. П’яні хлопці хотіли збезчестити святу діву, але Господь розгорнув перед нею гору і вкрив її від переслідувачів в печері. Свята рівноапостольна Текла дожила до 90 років, зцілюючи стражденних духом і плоттю, проповідую Істину і багатьох звертаючи до віри.У народі вірили – все, що зав’яжеш на Теклю, не можна розв’язати. Тому в цей день часто грали весілля. Вважалося, що такий шлюб буде дуже міцним і щасливим, а розлучити дружину з чоловіком не зможе ніхто.

У цей день у світі відзначаються Міжнародний день листоноші, День “Ти важливий мені”, Міжнародний день невралгії трійчастого нерва, Всесвітній день дій профспілок “За гідну працю”.

7 жовтня увійшло до історії людства такими подіями:

3761 до н. е. • День створення світу згідно з віруванням іудеїв — від цієї дати бере відлік іудейський календар.

1253 — коронація в Дорогичині галицько-волинського князя Данила Романовича королівською короною, надісланою від Папи Римського Іннокентія IV.

1571 - битва біля Лепанто між флотами Священної Ліги та Османської імперії - більш ніж 200 галер з кожного боку, також незначна частина вітрильних суден, перероблених із торговельних у бойові. Запорукою перемоги християн стала вогнева міць артилерії: турки втратили 224 кораблі, тоді як союзний флот - лише 15 галер, що означало кінець османського панування на Середземному морі. У цій битві був двічі поранений (у руку й груди) письменник Мігель Сервантес

1620 - закінчилася дводенна Цецорська битва - битва війська Речі Посполитої зі значно переважаючими в кількості турецько-татарськими військами на чолі з Іскандер-пашею біля села Цецора на річці Прут (Молдова). Польська армія була розгромлена. Загинув великий коронний гетьман Станіслав Жолкевський, поліг Михайло Хмельницький, у полон потрапили його син Богдан, княць Корецький, син Жолкевського та ін. Надалі 60-тисячна татарська армія пішла на Покуття і Львів, спустошуючи все навколо, і поверталася з походу з багатствами та більш як 100 тисячами полонених русинів (українців), із яких до Криму дійшло тільки 30 тисяч.

1777 • У битві під Саратогою, що поблизу Нью-Йорка, американська армія здобула переконливу перемогу над британською, що стало переломним моментом у війні Сполучених Штатів за незалежність.

У 1799 році  біля берегів Голландії затонув фрегат La Lutine з вантажем золота. Страхова компанія "Ллойдс" зазнала величезних збитків. Компенсацією їй став врятований корабельний дзвін, який тепер висить у вестибюлі компанії. Щоразу, коли на морі відбувається трагедія, цей дзвін двома ударами сповіщає про загибель корабля.

У 1806 році в Англії був запатентований перший копіювальний папір.

1879 • У відповідь на невдоволення Росії рішеннями Берлінського конгресу Німеччина і Австрія підписали таємний союзний договір — "Союз двох", по якому брали на себе зобов'язання у випадку нападу Росії надати одне одному воєнну допомогу.


1908 - Австро-Угорщина оголосила про анексію Боснії і Герцеговини, яка номінально належали Туреччині.

Спалахнула т.зв. боснійська криза. Сербія, яка вважала Боснію й Герцеговину частиною майбутньої держави південних слов'ян, звернулася за підтримкою до Росії і почала посилено готуватися до війни. Попри обурення Росії діями Австро-Угорщини її позиція на знайшла підтримки у Франції та Англії, тож Росія була змушена поступитися ультимативним вимогам Німеччини і визнати німецьку анексію Боснії й Герцеговини. Сербія також відмовилася від своїх претензій

1910 - поблизу Санкт-Петербурга на очах десятків тисяч глядачів загинув визначний авіатор, український громадський і політичний діяч Лев Мацієвич, ставши таким чином першою жертвою російської й української авіації

У 1913-му  вперше у світі на заводі Генрі Форда в Детройті весь виробничий процес збирання автомобілів почав виконуватися за новою технологічною схемою — на конвеєрі. Це дало змогу скоротити тривалість процесу збирання автомобіля марки "Model T" з 12.5 години до шести. Протягом року конвеєрний процес був удосконалений і цей час скоротився до 93 хвилин.

У 1919-му  заснована найстаріша авіакомпанія - голландська KLM (Королівські нідерладські авіалінії).

У 1920 році в Оксфордський університет "допустили" слабку стать. На навчання були прийняті перші сто жінок.

1935 • Італія, котра на початку жовтня вторглась в Ефіопію, оголошена Лігою Націй агресором і виключена з числа її членів.

1943 - Макіївський металургійний завод ім. Кірова видав першу після вигнання німецьких окупантів мартенівську плавку

1944 • В Думбартон-Оксі (США) завершилась міжнародна конференція, що тривала з 21 серпня, на котрій представники США, Великобританії, СРСР і Китай прийняли рішення створити замість Ліги націй нову міжнародну Організацію Об'єднаних Націй (ООН). Одним із головних її органів стала Рада безпеки, постійними членами котрої є країни-засновниці. Після довгих дискусій її п'ятим членом стала Франція. Остаточне рішення про створення ООН було прийняте на конференції в Сан-Франциско в 1945 році.

1949 • Менш, ніж через п'ять місяців після створення ФРН, на території радянської окупаційної зони Народна рада, обрана Німецьким народним конгресом, проголосила створення Німецької Демократичної Республіки (НДР). Її першим президентом став Вільгельм Пік, а прем'єр-міністром тимчасового уряду — Отто Гротеволь. До складу НДР увійшли Макленбург, Бранденбург, Лужиця, Саксонія і Тюрінгія. Берлін, колишня столиця Німеччини, залишився розділеним на західну і східну зони, незважаючи на те, що знаходився в центрі НДР. Східна Німеччина, як самостійна держава, проіснувала до 1990 року, коли відбулось її приєднання до ФРН.

1958 - Сирія і Єгипет скасували свої уряди, створивши єдиний уряд Об'єднаної Арабської Республіки

1959 • Радянська автоматична міжпланетна станція "Луна-3" вперше в світі сфотографувала обернену сторону Місяця і передала її зображення на Землю.

У 1971 році фірмою грамзапису "Motown Records" був випущений перший сингл "Got to Be There" Майкла Джексона, якому було тоді 13 років. До кінця року пісня потрапить в топ-10 американського хіт-параду, а на початку наступного року опиниться в першій десятці британського рейтингу.

У 1982 році в Нью-Йорку пройшла прем'єра легендарного мюзиклу "Кішки" англійських авторів Ендрю Ллойд Веббера і Тіма Райса. У вересні 2000 року відбулася його остання - 7485-е - вистава на Бродвеї.

1985 - у Середземному морі палестинські терористи захопили італійський лайнер Achille Lauro, який прямував за маршрутом Александрія - Порт-Саїд. Основною вимогою партизан на чолі з Мохаммедом Аббасом було звільнення 50 арабів з ізраїльських в'язниць. У разі відмови задовольнити їхні вимоги палестинці погрожували підірвати корабель разом з 454 пасажирами. Для підтвердження серйозності своїх намірів вони стратили одного американця, єврея за народженням. США були готові до штурму судна, але після складних переговорів із залученням посередників - Ясіра Арафата та єгипетського уряду була досягнута домовленість з італійським урядом про здачі на умови, що всім палестинцям буде надано право вилетіти в Туніс. Єгипетський літак із палестинцями перехопили американські винищувачі й посадили на Сицилії, але італійські карабінери не дозволили американцям захопити терористів (їх відпустили в Югославію). Цей інцидент викликав різке загострення італо-американських відносин і призвів до падіння уряду Бетіно Краксі через десять днів

У 1991 році Верховна Рада України затвердила Статут Національного банку. Тому 7 жовтня вважається днем народження НБУ.

У 1999 році британські вчені оголосили про можливе існування десятої, найдальшої і найбільшої, планети Сонячної системи.

7 жовтня 1999 року був виявлений перший у світі комп'ютерний вірус в області системних драйверів – системи найвищого рівня безпеки.

2001-й рік - США розпочали операцію "Відплата" по знищенню військової інфраструктури Афганістану. У відповідь на проведені 11 вересня теракти у Нью-Йорку і Вашингтоні і після відмови руху Талібан видати США Осаму бін Ладена, звинуваченого в їх організації і здійсненні, о 19-27 за київським часом американські збройні сили розпочали операцію "Відплата" по знищенню військової інфраструктури Афганістану і нанесли ракетно-бомбовий удар по стратегічних позиціях талібів. Протягом найближчих двох годин з підтримкою дій США виступили керівники Великої Британії, Німеччини і Росії.

2006 • На каналі 1+1 в Україні стартував проєкт «Танці з зірками», започаткований у Великобританії у 2004 році на телеканалі ВВС під назвою «Strictly Come Dancing». Його ведучими стали Тіна Кароль та Юрій Горбунов, а в журі теле-шоу були Григорій Чапкіс, Олена Коляденко, Олексій Литвинов. Переможцем проєкту стала пара Володимир Зеленський і Олена Шоптенко.

2006 • У під'їзді свого будинку в Москві вбито оглядача «Новой газеты» журналістку Анну Степанівну Політковську. Анна Політковська (дівоче прізвище Мазепа) працювала над репортажем про чеченську війну, у якому, зокрема, розповідалося про катування й про методи політичної боротьби Кадирова-молодшого.  Анна Політковська - російська журналістка опозиційних поглядів українського походження. Народилася в сім'ї радянських дипломатів в Нью-Йорку, де її батько працював у представництві Української РСР при ООН. Її убивство розглядається як замовне, («подарунок» Путіну на день народження), направлене проти свободи слова. За даними правоохоронних органів, близько 16:15, коли вона входила в ліфт, «невідомий у темному одязі» вистрілив їй один раз у груди, після чого зробив три постріли в голову. Її тіло виявила сусідка о 17:10. Прибулі на місце події співробітники міліції знайшли в ліфті кинутий пістолет ПМ і чотири гільзи.

2020 • Національна академія наук України обрала нового президента. Її новим очільником став директор Інституту теоретичної фізики професор Анатолій Загородній.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА