Православна церква 11 жовтня вшановує пам’ять святителя Харитона Сповідника, єпископа. Інші назви свята: “День Харитона”, “Катальщик”. Сьогодні згадують Іллю Муромця – богатиря Русі, одного з головних персонажів билин. Він є ідеалом мужності та сили. Прообразом Муромця є Ілля Печерський з прізвищем “Чобіток” – силач родом з Мурома, що прийняв чернецтво в Києво-Печерській лаврі.

У цей день у світі відзначаються Міжнародний день дівчаток, Міжнародний день камінг-ауту, Всесвітній день боротьби з ожирінням.

У 1138 році в цей день стався землетрус в Алеппо, жертвами якого стали 230 тисяч осіб. Один з найпотужніших землетрусів відомих людству — четвертий за кількістю жертв.  Він охопив територію сучасних Сирії, Туреччини, Ірану, Азербайджана. Після землетрусу населення Алеппо відновилось лише на початку XIX століття, коли в місті знову було зафіксовано 200 тисяч жителів.

1521 – Папа Римський Лев X присвоїв королю Англії Генріху VII титул “Захисник віри” за королівський памфлет, спрямований проти Мартіна Лютера. Згодом, коли король порвав із Ватиканом через шлюбні проблеми, інший Папа – Павло III – позбавив Генріха почесного титулу, але англійський парламент відновив звання.

1783 – утворена Російська академія, завданням якої було складання російської граматики, словника, риторики й правил віршування.

Президентом академії призначена княгиня Катерина Дашкова.

У 1852 році в Австралії почав роботу перший університет – Сіднейський.

У 1853 році в Нью-Йорку був відкритий перший в США кліринговий банк.

У 1875 році перші ісландські поселенці прибули до Вінніпега (Канада).

У 1881 році житель штату Північна Дакота Девід Х’юстон запатентував фотоплівку.

У 1887 році американський винахідник Томас Едісон запатентував електричну машину для підрахунку голосів на виборах.

У 1891 році в Стокгольмі відкрився перший у світі етнографічний музей під відкритим небом – “Скансен”.

1899 – почалася ІІ англо-бурська війна.

Велика Британія упродовж двох із половиною років вела боротьбу проти бурських республік Південної Африки – Оранжевої вільної держави й Трансваалю – за найбільші у світі золоті копальні. 500 тисячам англійців протистояли тільки 88 тисяч бурів.

У 1919 році вперше поїсти в літаку запропонувала компанія “Хендлі Пейдж Тренспорт”. Кошик з “другим сніданком” коштував три шилінги за порцію.

1922 – декретом Раднаркому в радянській Росії введена нова грошова одиниця – червонець.

1922 – Лев Троцький на з’їзді комсомолу закликав молодь “гризти граніт науки” – ця фраза стала крилатою.

1938 – центральна влада Чехословаччини затвердила автономний уряд Карпатської України на чолі з Андрієм Бродієм.

У 1939-му видатні вчені зі світовим іменем Енріко Фермі, Лео Сцилард і Юджин Вігнер написали президенту США Франкліну Рузвельту лист, в котрому вказали на небезпеку створення у фашистській Німеччині атомної бомби. Лист був також підписаний Альбертом Ейнштейном. Він дав поштовх до створення американської групи по роботі над атомним, “Манхеттенським”, проєктом, успішно завершеним у 1945 році.

1949-й рік – на 3-й Генеральній Асамблеї Всесвітньої медичної асоціації прийнято перший міжнародний кодекс медичної етики. Головними принципами кодексу  стали прийняття медичного рішення виключно в інтересах пацієнта, співчуття до нього і повага його людської гідності.

У 1961-му на Семипалатинському полігоні здійснений перший підземний ядерний вибух.

1962 – відкрився ІІ Ватиканський собор, який скасував обов’язкову латинську мову на католицьких богослужіннях.

1976 – В Пекіні заарештовано “банду чотирьох”, групу ортодоксальних послідовників Мао Цзедуна на чолі з його вдовою Цзянцин, що знаменувало перехід керівництва Китаю до проведення демократизації китайського суспільства.

1980-го року   радянські космонавти Валерій Рюмін і Леонід Попов повернулись на Землю після рекордного по тривалості 185-денного перебування на борту станції “Салют”.

1984-й  – під час шостого польоту американського космічного човна “Челленджер” американка Кетрін Салліван стала другою жінкою у світі, що здійснила вихід у відкритий космос.  Першою була радянська космонавтка Світлана Савицька, котра вийшла у космос в липні цього ж року.

1991 – пожежа на другому енергоблоці ЧАЕС.

У результаті аварії було пошкоджено турбогенератор №4, вигоріло 180 тонн турбінного мастила і 500 куб. м водню, сталося обвалення 2448 кв. м покрівлі машзалу (із 20 502 кв. м). Відбувся викид радіоактивних аерозолів. Реактор залишався в підконтрольному стані. Після аварії енергоблок №2 було зупинено.

1991-й рік – звукозаписуюча компанія Apple, заснована Beatles, подала в суд на комп’ютерну компанію Apple Computer за використання яблука у її логотипі.

Перший судовий позов звукозаписуюча фірма подала ще в 1977 році, вимагаючи від Apple Computer матеріальної компенсації за використання її імені. В 1981 році було досягнуто компромісне рішення, що Apple Computer не буде вказувати свою назву і зображувати логотип на всіх виробах і програмних продуктах, що стосуються створення музики. На цей же раз комп’ютерній компанії довелось виплатити 29 мільйоні доларів у якості компенсації.

1999 – У Франції обрано нову жінку, що на наступне десятиліття буде уособлювати Маріанну, символ Франції. Нею стала 21-річна топ-модель Летиція Каста, відібрана мерами французьких міст серед 34 претенденток. Попередніми символами Франціїї побували Брижжит Бардо, Мірей Матьє, Катрін Деньов.

2008 – У Берліні Віталій Кличко переміг Семюеля Пітера і після чотирьох років перерви в професійній кар’єрі повернув собі пояс чемпіона за версією WBC.

2011 – Печерський суд Києва засудив Юлію Тимошенко до семи років ув’язнення, заборонив три роки обіймати державні посади, і зобов’язав відшкодувати НАК «Нафтогаз України» збитки на 1,5 мільярда гривень.

2018 – Скликаний у Стамбулі Священний Синод Вселенського патріархату скасував юридичне зобов’язання Синодального листа від 1686 року, який надавав право патріарху Московському висвячувати Київського митрополита у порядку ікономії, зняв анафему з патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета (Денисенка) та предстоятеля Української православної автокефальної церкви Макарія (Малетича), визнавши їх канонічними, і висловив підтримку в наданні автокефалії Українській церкві.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА