16 жовтня стали відомі імена та прізвища 108 людей, щодо яких Рада національної безпеки й  оборони, як повідомила, випра­вила  помилки у  санкційних списках.

І серед них є одразу три Манукяни, громадяни Республіки Вірменія, однофамільці відомого «авторитета» із Вінниці Самвела Манукяна Московського, чи Носатого.

Це 45-47-й номери: Манукян Гар­нік, 1986 р. н., Манукян Левон Самсонович, 1964 р. н., та його одноліток — Манукян Самвел Зограбович, 1964 р. н., мешканець міста Вінниці…

Як же так вийшло, що 24 травня після відпочинку в Єгипті відомого вінницького «авторитета» із дружиною не пустили в Україну на підставі скасування посвідки на тимчасове проживання в нашій країні, а тепер, після 4-місячного «заслання» до сусідньої Молдови та рідної Вірменії, Самвел має всі шанси повернутись до Вінниці?

А тут його чекають не лише давні друзі із певних кіл, бізнесові партнери та депутати різних рівнів, яких бачили у квітні на день народження Московського в ресторані «Марсель»… Але й всім відомий багатосерійний конфлікт із керівником обласної поліції – одеситом Іваном Іщенком. Бо після резонансної бійки в ресторані «Європа» у Вінниці під Вежею, за інформацією «33-го», відбулась зустріч тет-а-тет «авторитетів» Самвела та Дині із полковником Іщенком… У результаті розмови на підвищених тонах спецназ КОРД поклав Самвела та Диню обличчями в асфальт, і «перемир’я» не вийшло…

Бо начальник поліції Іван Іщенко тоді поставив «авторитетам» три вимоги:

  1. Вибачитись перед дружиною власника ресторану «Європа» і закрити збитки по меблях. Там до цього відбулась бійка.
  2. Не «бикувати», поки він очолює поліцію області;
  3. Не козиряти зброєю та не влаштовувати стрілянину у Вінниці та області…

На що буцімто отримав відповідь та пом’ятий піджак зі словами: «Це наша земля, ми тут працюємо! А ти, Ваня, будеш диктувати свої умови вдома — в Одесі…»

Втім, найцікавіше в ситуації із «помилуванням» цих 108-ми «злодіїв у законі» та «авторитетів» — ціна питання…

Самвел Манукян тепер уже не в санкційному списку РНБО «ворів в законі»

 

Бо відомий волонтер Юрій Бутусов з цього приводу висунув таку версію:

- Як ці 108 людей за чотири місяці змогли знайти контакти із членами РНБО і домогтися визнання помилковості запровадження санкцій і вилучення зі списку? Адже в складі РНБО 23 керівники держави, кожен із яких бере на себе особисту відповідальність і ставить підпис, перевіряючи достовірність прийнятого рішення? Невже все керівництво країни, включно з президентом, головами СБУ, МВС, генпрокурором, начальником служби зовнішньої розвідки, які не вивчили взагалі питання, яке їм передали на підпис, і підмахнули, не дивлячись, якусь довідку про запровадження санкцій проти 558 людей 4 червня 2021 року.

Водночас, народна депутатка із Вінниці Олександра Устінова розказала свою версію «про виправлення помилки» в списках РНБО:

- Cкасували санкції по 108 людях, які несправедливо потрапили до списку «ворів в законі». 108 людей, яких «орли Авакова» внесли туди незаконно з різних причин. Деяких — бо добровольці, і спрацювали російські спецслужби і дуже вже треба було добитися їхньої екстрадиції з України в лапи ФСБ. Деяких внесли за «бабло» конкуренти по бізнесу, та ще багато цікавих моментів.

Нагадаємо, що 14 травня Рада національної безпеки та оборони запровадила спеціальні санкції до осіб, які мають статус «злодій в законі». Президент Володимир Зеленський уточнив, що санкції введуть проти 557 «ворів у законі», більшість із яких не в Україні.

До речі, в списку «ворів у законі» є і вінничани та ті, хто курує зони Вінниччини.

Як відомо, ці особи підпадають в Україні під санкції і позбавляються права вести будь-яку економічну діяльність, заморожуються їхні рахунки як такі, що можуть бути «воровськими общаками».

За висновками експертів, у світі існує до 500 «ворів у законі». І десята частина із них офіційно чи тимчасово нелегально мешкає в Україні.

Судячи зі списку, багато із тих, хто облюбував Україну, це вихідці із Кавказу, зокрема Грузії.

Після того, як ще при президентові Саакашвілі там почали саджати «ворів в законі» і кримінальних «авторитетів», більшість із них переметнулась в Україну. І вже тут створила свої зони впливу, «перетерши» теми із місцевим «злочинним світом».

Не секрет, що в нашій країні досі зберігається розподіл областей на зони впливу угруповань того чи іншого «вора в законі».

Роман Ковальський