Тривожні сигнали про шок-ціни на цьогорічні дрова надходять до «33-го каналу» зі всіх районів Вінниччини.

Через стрімке зростання тарифів на газ наші люди запасаються дровами, бо пережити цю зиму буде ой як непросто…

Адже по всій Вінниччині дрова вже подорожчали мінімум на 20-30%… А в селах, де газу не було всі роки радянської та сучасної української влади, взагалі виник ажіотажний попит на дрова!

– Людей в ліс вже не пускають, а це лише вдарили перші морози! Раніше можна було за могорич хоч позбирати «падаль» — гілки та стовбури дерев, що впали… Чи виписати машину дров, щоб вдома хлопці їх порізали та покололи. Нині в ліс не пускають нікого, бо буцімто мають бути нові ціни… Але як зимувати із цими цінами? Чи будемо замерзати поодинці в пустих селах? — розповіла мешканка села з Могилів-Подільського району Людмила Антонівна.

– Мій сусід Іван після цієї заборони походів до лісу пішов до старости села і сказав, що буде різати горіхи та старі черешні в лісосмузі… Бо йому вже палити нічим, а до зими ще півтора місяця… То знаєте, що йому сказала староста? Що всі дерева вже давно переписані!!! А тому для зрізання стовбура треба брати довідку в сільраді, як за Сталіна було… Чи отримаєш такий штраф, що краще замерзнути, ніж його заплатити! Що це має бути із дровами і цим газом? Невже померзнемо, як миші в полі?


«Якщо порівнювати з відповідним періодом минулого року, дійсно є ажіотаж. Хоча енергоринок області (а це населення і фонди ОДА, заклади освіти і охорони здоров'я, інші установи соціальної сфери, різні організації) – це наш пріоритет. І держлісгоспи у межах 70% заготовленої дров'яної маси відправляють саме на його потреби, щоб забезпечити місцевих споживачів. Якщо на енергоринок нашої області у 2020 році ми поставили 127, 5 тис. кубометрів дров, то у цьому році – вже 141 тис. Зокрема, населенню торік поставили 63,5 тис. кубометрів дров, а в цьому році – вже 83 тис. кубометрів», — повідомив заступник начальника Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства (ВОУЛМГ) Андрій Колчанов.


Він зазначив, що торік навіть були проблеми з реалізацією дров. Нині ж ситуацію з ажіотажним попитом на дрова, у першу чергу, підігрівають невизначеність із газом та іншими видами палива. Відтак люди, які зазвичай купували на зиму одну машину дров, тепер намагаються запастися паливом за нинішніми цінами і замовляють удвічі-втричі більше. Окрім того, на Вінниччині попит на дрова традиційно високий, оскільки значна частина території області не газифікована.