Днями у Вінниці провели навчальний тренінг «Роль і завдання поліції в місцевій системі запобігання та протидії домашньому насильству», який організував Фонд ООН в галузі народонаселення UNFPA. Участь у заході взяли 15 поліцейських з різних підрозділів поліції, які обслуговують виклики, пов’язані з вчиненням домашнього насильства, а також представники служб, які працюють у цій сфері.

Мета тренінгу – налагодження співпраці між підрозділами поліції та суб’єктами, які здійснюють заходи у сфері запобігання домашньому насильству. На зібранні учасники обговорили алгоритм дій органів національної поліції, який визначає ефективне виявлення та узгоджене реагування на факти вчинення домашнього насильства, оцінки ризиків, що загрожують постраждалій людині, забезпечення своєчасного інформування та направлення до спеціалізованих служб підтримки.

«Насильство проти жінок і домашнє насильство є однією з найбільш актуальних соціальних проблем в Україні, від якої можуть страждати як жінки, так і чоловіки. Але, на жаль,  від насильства страждають найбільше жінки і діти, а також особи з інвалідністю та люди похилого віку, тому потрібно покращувати роботу внутрішньовідомчого реагування на домашнє насильство на місцевому рівні», – зазначила координаторка UNFPA Наталя Сергієнко.

Заступниця начальника управління дільничних офіцерів поліції Департаменту превентивної діяльності Національної поліції Олеся Даценко зауважила, що взаємодія підрозділів Нацполіції із спеціалізованими службами підтримки постраждалих від домашнього насильства дуже важлива для якісного та оперативного реагування на випадки домашнього насильства та надання дієвої допомоги постраждалим.

Учасників тренінгу ознайомили з роботою Денного центру соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі. А також показали, як працює мобільна бригада соціально-психологічної допомоги.

«У денному центрі надають комплексну соціально-психологічну та первинну правову допомогу, а також соціальні послуги постраждалим від домашнього насильства. Саме у цьому закладі жертви домашнього насильства можуть протягом дня перебувати разом з дітьми. З ними працюють психологи та фахівці із соціальної роботи. Якщо є необхідність цілодобового перебування – при Денному центрі функціонують кризові кімнати. Там постраждалі разом з дітьми можуть знаходитись до 20 діб. Це тимчасовий прихисток для постраждалих від насильства. За час, який люди там перебувають, вони отримають увесь спектр необхідної допомоги: психологічної, юридичної. Також у кризовій кімнаті забезпечують засобами особистої гігієни та харчуванням», – розповідає директорка Вінницького міського центру соціальних служб Наталія Добровольська.

Денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі розташований за адресою: м. Вінниця, проспект Космонавтів, 30 каб. 303-304. Телефон: 098-900-15-60; 093-900-15-60.