У Сьомаках та Браїлові — революційна ситуація: «віджимають» городи у людей. Про це на увесь Інтернет-простір гуде спільнота «Браїлівський кулак».

А цими вихідними люди вийшли з акцією протесту на шосе «Вінниця-Бар», щоб привернути увагу до наболілого питання. На їхнє переконання, місцева влада навмисно блокує оформлення паїв та городів, бо хоче їх відібрати. Інші ж переконані, що багато хто з протестувальників вийшов «для масовки». Що ж відбувається насправді?

— На початку цього року влада спробувала незаконно приватизувати городи у Сьомаках, — пояснює один з активістів, депутат Жмеринської громади Андрій Войтюк.

— Перша спроба «віджати» ці городи потерпіла фіаско. Було відкрите кримінальне провадження, а усі оформлені документи по незаконній спробі захопити людські городи — скасовані! Але влада намагається вдруге відібрати цю землю в людей. Був складений список з 16 багатодітних сімей, до яких почали телефонувати та пропонувати написати заяви на землю, пояснюючи тим, що у с.Сьомаки є вільна земля. Усього в Браїлові близько 80 багатодітних сімей, але до усіх інших не телефонували та нічого не пропонували.


Чому на усе це безчинство своїх підлеглих мовчить Жмеринський міський голова Анатолій Кушнір, котрий народився у с. Сьомаки?

Микола Гуменний – один з шістнадцяти тих, хто обробляє цю спірну землю більше 40 років, додає:

– Я теж багатодітний батько. Щоправда, старші діти вже виросли. Мені тоді, коли діти були малі, ніхто землю не давав, хоча я звертався неодноразово. Нам говорив Кушнір про аудити. Але якщо собі гектарами брати землю — то можна. А як нам цих кілька соток — то аудит. Ми йому влаштували народний аудит!

В Анатолія Кушніра, голови Жмеринської громади, стосовно землі власна думка:

— Сьогодні землю мають отримувати у громади в оренду.  Але віддавати землю у приватну власність зараз нерозумно. Бо жодних надходжень до бюджету не буде. Якщо за оренду платять від 6 до 9 тисяч гривень з одного гектара, то коли землю віддаємо у приватну власність, будемо мати тільки 15 відсотків від загальної суми. Це 800-900 гривень. Перед тим як роздавати наліво і направо землю, потрібно громаді розібратися і вирішувати самостійно, бо саме громаді належить земля. Ми започаткували проведення аудиту, але не всі депутати погоджуються з цим. У нас немає стільки землі, щоб вистачило усім. З 49,5 тисячі мешканців нашої громади землю зможуть отримати аж тисяча чоловік.

А 48 тисяч залишиться без земельних наділів. У цьому не буде ніякої соціальної справедливості! «Браїлівський кулак» може говорити мовою емоцій, робити свої власні припущення. Але я такого собі дозволити не можу. Я запропонував розробити програму, розробити сільсько­господарські парки, підвести туди хоча б мінімальні комунікації, наприклад, технічну воду для поливу. І люди матимуть змогу брати землю в оренду. До мене приїжджали на дачу в Носківці, на 14 автомобілях 60 чоловік. Розгорнули плакати з гаслами «Кушнір, віддай землю», «Виходь», знаючи, що мене немає там, тільки моя сім’я та онуки. Обстановка розпалилася так, що протестувальники навіть стріляли в бік мого онука. Я розумію, що спокою через землю не буде.


— Люди зробили тільки перший крок для того, щоб оформити цю землю, їхні заяви будуть розглянуті на черговій сесії, але вони вже дочекатися не можуть,— каже староста Браїлова Ростислав Сваричевський. — Старостат жодного відношення до розподілу землі не має. Ніхто нікого не відсторонював від землі, право на вільну земельну ділянку має кожна людина. А про акцію з перекриттям траси я нічого не знаю, мене ніхто про неї не повідомляв.

До протестувальників ніхто з місцевої влади не вийшов. Тож протистояння все ще триває.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА