Але їх ніхто не припиняв. Бо у законі прописано: якщо суб’єкт господарювання продовжує використовувати земельну ділянку і за місяць до закінчення терміну повідомляє сільську раду про наміри продовжити оренду, що й було виконано, то договір продовжується. Воєвода подав додаткову угоду про продовження, збільшив відсоток від нормативно грошової оцінки і надав документи на розгляд депутатів. Але на сесії спочатку погодили це питання, а коли він прийшов за рішенням, виявилося, що йому відмовлено… Таких ситуацій можна було б уникнути, якби Іванівська сільська рада забезпечила відеозапис усіх сесій.

На цій же сесії зробили гарну картинку, бо знали, що будуть присутні журналісти, юристи, депутати обласної ради. Невідомо, чи розуміють депутати та сам голова наслідки своїх рішень? Зокрема щодо порушенню прав Воєводи, інтереси якого наш юрист представляє у суді. Сільська рада перебуває у стані судового розгляду. Перше рішення захищає права фермера на право й надалі користуватися земельною ділянкою. Сільська рада подає апеляцію і в той же час свідомо порушує права цього фермера і роздає його ділянки у приватну власність. Тому наші представники приїхали на сесію, щоб запитати депутатів, яким чином вони будуть виконувати рішення суду, яке, ймовірно, буде на користь Воєводи? А за невиконання рішення суду передбачені штрафні санкції аж до накладання арешту на рахунку сільської ради, звісно, крім захищених статтей. І результатом цього буде відповідно кримінальна справа. Можливо, в рамках кримінального провадження буде накладений арешт і на земельні ділянки, які сьогодні були роздані у приватну власність. Заявник може через суд анулювати реєстраційні записи на право власності цих громадян і визнати неправомірними рішення, які слугували для реєстрації права на цю землю. І, як наслідок, зобов’язати раду сформувати земельні ділянки відповідними масивами і передати на подовження оренди.

У такому випадку по-страждають й учасники бойових дій, яким на цій сесії роздали по 2 гектари. Бо, згідно з законом, вони лише раз мають можливість скористатися своїм правом на безоплатну приватизацію. Вони зараз вже використають це право. Якщо далі в судах буде доведено неправомірну відмову у подовженні договору Воєводі і буде належним чином відновлено його право, їх права будуть скасовані. І вдруге вони звернутися за ділянкою для ведення особистого селянського господарства уже не зможуть. Вихід з цієї ситуації можливий на законодавчому рівні — провести монетизацію і видати учасникам бойових дій чи іншим пільговикам гроші.

Бачимо і позитивні зрушення у роботі Іванівської сільської ради. Голова уже зауважує, що можуть забрати ділянки у них за законом. Дуже добре, що вони розуміють: не ми писали ці закони, ми їх виконуємо! Якби всі дотримувалися законодавства, то б і конфлікту цього не було. Приклад із пасовищами. Землі запасу передали громадам ще у 2018 році, ради ще тоді могли зареєструвати свої пасовища, тоді б вони «не висіли» як вільні ділянки.

На сьогодні ситуація виглядає дійсно, як дерибан землі: роздали, у тому числі і між атовцями, земельні ділянки «Агро-Калини», але суд наклав арешт на цю землю. А сьогодні так вчинили і з ділянками, які були в оренді у Воєводи. То це не рейдерство? Суб’єкт владних повноважень має діяти відповідно до Конституції, не надаючи переваги нікому. А в Іванові свідомо створюють конфронтацію між людьми. Нормальна державницька позиція — сісти за стіл переговорів зі всіма.

Якщо громадянам відмовлено у праві на землю і вони нічого не втрачають, то для фермерів розвиток господарств на цьому закінчується. А отже, буде потерпати і сама громада. Якщо мислити чесно і добропорядно, то учасники бойових дій можуть віддавати свої паї не лише у ФГ «Янівське», а й фермеру Воєводі, якщо він запропонує вищу орендну плату, наприклад.

Щодо викупу земельних ділянок, то в Іванівській сільській раді й далі бачимо порушення прав фермерів — спочатку Терентюка, сьогодні Крота.

Але нам сподобалося, як проводиться сесія в Іванівській сільській раді. Єдине, депутати мають зрозуміти, що фільтром по усіх рішеннях має бути комісія, яка заздалегідь обгрунтовано готує проєкти рішення, які слід опублікувати на сайті за 10 днів до сесії.

Впевнені, що ця ситуація піде на користь Іванівській сільській раді. Там навчаться обходити «гострі кути» у законодавстві. Робити все вчасно і по закону!

Олександр Соловей, Микола Тиховський, представники
ГО «Юридичний земельний захист»