Сьогодні, 26 листопада, у Вінницькій міській територіальній громаді на черговій сесії міської ради депутати ухвалили Програму державного моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря агломерації «Вінниця» на 2021-2025 роки. Документ спрямований на захист навколишнього природного середовища від забруднень.

Програма визначає комплекс заходів та пропозицій для моніторингу, захисту та поліпшення системи контролю якості атмосферного повітря. У перспективних планах – модернізувати існуючі та створити нові пункти спостереження, де беруться проби повітря, аби виявляти місця з підвищеним рівнем забруднення, що важливо для оперативного реагування. Також планують створити інформаційно-аналітичну систему даних про якість атмосферного повітря. У результаті усі охочі зможуть в реальному часі ознайомлюватися з показниками якості повітря, які будуть фіксувати станції спостереження. А сама інформація, як планується, буде регулярно оновлюватись на сайті міської ради.

Завдяки актуальним даним, можна буде оперативно реагувати на проблеми забруднення та покращувати якість повітря у Вінницькій громаді. Відзначимо, що забезпечення чистого і безпечного довкілля – одне з пріоритетних завдань Стратегії громади «Вінниця 3.0».

Проєкт Програми моніторингу охорони атмосферного повітря Вінниці на 2021-2025 роки розробили фахівці Вінницького національного технічного університету, який переміг у відповідному тендері.

Нагадаємо, 24 листопада у Вінницькій міській територіальній громаді підписали Меморандум про стратегічну співпрацю між виконавчим комітетом Вінницької міської ради та ГО «Фрі Ардуіно». Документ передбачає співпрацю, спрямовану на захист навколишнього природного середовища від забруднення та дотримання основоположних свобод і прав людини на чисте та безпечне довкілля. Підписання Меморандуму дозволить розширити можливості моніторингу стану повітря у Вінниці, щоб вінничани могли бачити у режимі онлайн,  яким повітрям дихають.

https://www.vmr.gov.ua/Lists/CityNews/ShowNews.aspx?ID=8747

Довідка:

Наразі у Вінниці встановили шість станцій моніторингу повітря. Завдяки їм вінничани можуть бачити поточний стан повітря на мапі  https://bit.ly/3xhcBUR