На Вінниччині реалізують проєкти, які стали переможцями конкурсу обласної ра­ди «Комфорт­ні гро­мади» і отримали спів­фінансування з обласного бюджету. Так, зав­дяки цьому у Пі­щан­ській громаді закуплять ме­блі та інше устаткування для Центру на­дання адмі­ні­стра­тивних послуг, а у Крижо­піль­сь­кій – встановлять 18 силових тренажерів на шкільному спортмайданчику.

Із тим, як реалізовуються проєкти-переможці, 16 листопада ознайомився голова обласної ради Вячеслав Соколовий. Він каже, що фінансування конкурсу «Комфортні громади» на наступний рік планують збіль­шити вдвічі, а сам конкурс уже оголосили. Зробили це для того, щоб у громад було більше часу на реалізацію проєктів.

– Це дуже ефективний інструмент, щоб змінювати життя людей в громадах. Кошти на співфінансування про­єктів надходять на безповоротній основі, — каже Вячеслав Соколовий.

– Від громад маємо добрі відгуки і запит на сам конкурс. Ми це бачили по тому, скільки надійшло пропозицій і заявок. На наступний рік фінансування «Комфортних громад» уже планується в обсязі 40 млн грн.  Це збільшить можливості для громад для покращення життя людей у різних напрямах: це і безпека, і охорона здоров’я, і зони для відпочинку чи заняття спортом.  Громади самі визначають пріоритети, на місцях краще знають, що людям потрібно для комфортнішого життя.

Обласна рада також кардинально змінила підходи у питанні будівництва і ремонту доріг – втричі збільшивши кошти на ремонт і одночасно зменшивши мінімальний внесок громад із 50% до 10-15%. Таке рішення дало можливість ремонтувати більше комунальних доріг, і навіть тим громадам, чий бюджет не дуже великий.

Уже відремонтовано комунальну дорогу по вулиці Гаврилюка у Крижополі. Крижопільський селищний голова Володимир Василишен каже, на такі масштабні ремонти без підтримки обласної влади молодій громаді знайти кошти було б важко.

– Ця дорога була зроблена в 1990 році, і вона була уже у катастрофічному стані. Шар асфальту був 3 сантиметри. Тепер перший шар асфальту — 7 см, другий – 6 см, — зазначає Володимир Василишен. — Підрядники дали гарантію 7-9 років.

Із місцевого бюджету на ремонт дороги виділили 918,5 тис. грн. Ще понад 3 млн грн – надійшло із дорожнього фонду.

Дорога у Крижополі – одна з 34 комунальних доріг Вінниччини, які пройшли конкурсний відбір і отримали на ремонт співфінансування з дорожнього фонду.  Ремонт 23 об’єктів уже завершено.

В рамках робочої поїздки голова обласної ради Вячеслав Соколовий ознайомився з ходом робіт зі встановлення кисневої станції у крижопільській лікарні. Він також побував на підприємстві «ПлазмаТек», де поспілкувався з працівниками й оглянув виробництво.

Віктор МАРКОВИЧ