Його син вступив із Криму у військовий вуз в Україні, бо хоче їй служити, а не працювати на ворога.

В управлінні Служби безпеки у Вінницькій області повідомили, що викрили посадовця однієї з військових частин Повітряних сил ЗСУ, який збирав дані державної таємниці на робочому місці.

Також встановлено факт добровільного набуття громадянства РФ його двома близькими родичами.

Ось про що йдеться у відомчому повідомленні:

– У ході слідчих дій у посадовця вилучено незаконно одержані матеріали щодо систем захисту вітчизняних оборонних об’єктів, у тому числі під­розділів бойової авіації. Перевіряється інформація щодо причетності військовослужбовця до агентурної мережі російських спецслужб. Встановлено, що посадовець приховано збирав дані державної таємниці на робочому місці. Для цього він незаконно копіював секретні оборонні відомості і зберігав їх за місцем свого проживання.

У ході досудового розслідування встановлено факт добровільного набуття громадянства РФ двома його близькими родичами. За даними слідства, до 2017 року вони постійно проживали на території тимчасово окупованої АР Крим. При цьому один з них приховав наявність російського громадянства під час вступу до одного із закладів вищої освіти Збройних сил України. За матеріалами СБУ, йому скасовано допуск до держтаємниці та звільнено з лав військового вишу.

За обома фактами відкрито кримінальне провадження за розголошення відомостей військового характеру, що становлять державну таємницю, або втрата документів чи матеріалів, що містять такі відомості. Проводилися слідчі дії для встановлення всіх обставин протиправної діяльності і притягнення до відповідальності винних осіб.

Коли інформація СБУ набула публічного розголосу, до редакції звернулися офіцери-відставники Повітряних сил і повідомили іншу версію тих подій.

– Мова йде про полковника штабу Повітряних сил. Його дійсно декілька місяців тому перевіряла військова контррозвідка. Навіть відкрили карну справу, але коли розібралися, змушені були закрити за відсутністю складу злочину. Бо полковник – справжній патріот України. Він служив у Криму до анексії півострова. Але коли туди зайшли «зелені чоловічки», він без усяких вагань перейшов на бік України. Там залишилися його дружина, з якою він розлучений, та син. Жінка змушена була отримати паспорт Ро­сійської Федерації. Син же відмовився, але це замість нього зробила його мама... Хлопець переїхав в Україну і вступив у військовий навчальний заклад у Харкові. А там йому вже підкинули російський паспорт і вигнали з навчання... Він у цій ситуації найбільше постраждав, бо юнак ні в чому не винен. Як і його батько, якого просто хотіли підставити. А наші органи таким чином намагалися заробити собі «зірочки», — впевнений військовий пенсіонер ПС, у якого вказаний полковник колись був у підпорядкуванні. Він не заперечує, що у штабі можуть бути зрадники, навіть припускає, що таких не менше десяти.

– Агентура завжди розпускала свої щупальця серед нашого брата. Хтось погоджується «зливати» інформацію за гроші, інші, на жаль, таких немало, за ідейних переконань... Знаю, за моїх часів таких було не менше десятка, а то й більше. Органи повинні відслідковувати реальних агентів РФ, а не вішати ярлики на тих, хто давно довів свою відданість Україні, — переконаний офіцер, який з етичних міркувань просив не називати своє прізвище.

Каріна МАЄВСЬКА