Завдяки відеокамерам, які були встановлені на подвір’ї подружжя під­приємців Юлії та Едуарда Тичуків, вдалося відтворити хронологію подій. З’ясували, що у день трагедії близько п’ятої ранку на поріг будинку вийшов господар. Він був у спідній білизні, зверху накинув куртку. У цей час злочинець крутився поряд. Машину залишив далеко. Був із двома рушницями — гладкоствольною курковкою і малокаліберною ТОЗ-12.

Першим біля хвіртки розстріляли чоловіка. Куля влучила у щоку, й той захлинувся кров’ю. Почувши, що щось не так, у халаті на терасу вибігла дружина. Із переляку вона притиснулась до колони, вбивця без розмов обійшов ззаду та вистрелив у голову. Убивця кинувся до хати, звідки виніс у рядні електронний сейф.

Оскільки нападник був у масці та капюшоні, правоохоронці звернули увагу на військову «горку» російського зразка, в яку був одягнений злочинець. Вона була незвичайною – однотонною та з нашивками. І вже зовсім скоро опитані розповіли, що знають того, хто таку носив. За статурою підходив.

Далі слідчі встановили, що того дня зранку Олександр був в гостях у Жмеринському районі у тому ж спецодязі і весь мокрий. Сушив одяг та перевдягався. Забув там взуття. Його сліди порівняли із тими, які він залишив неподалік будинку вбитих. Вони збіглись. Це викликало ще більше підозри. Коли попрацювали із оточенням та друзями, підтвердилася наявність у нападника двох незареєстрованих рушниць. Одна із них перемотана ізоляційною стрічкою, така ж була і на відео з камер. Іншу зброю чоловік використовував на полюванні, адже був браконьєром, працював охоронцем у Чернятинському коледжі. Крім того, результати розтину встановили, що кулі в тілі вбитого раніше були деформованими, тобто відстріляними. Це знову було не на користь злочинця.

29-річного Олександра Присяжного із сусіднього Міжлісся затримали 16 травня 2019 року на оптовому ринку, куди на вантажівці тещі привіз продавати яблука. Вбивця у скоєному зізнався. Показав поліцейським місце, де він заховав знаряддя злочину. Викрадений з будинку потерпілих сейф оперативники знайшли у полі неподалік. Мотивом начебто стали борги.

- Обставини склались так: або я, або мене, — пояснював він. — Дуже багато позичав і мав фінансові проблеми. Із родиною фермерів не був близьким, але мав спільних друзів та знайомих.

Після вбивства він викинув рушниці у лісі. Сейф пошкодив пострілом і висипав кошти, за його словами – 1 млн 300 тисяч. Частину грошей – 300 тисяч — знайшли у зеленій «дев’ятці» нападника.

З грудня 2020 року у Жмеринському міськрайонному суді тривав розгляд резонансної справи про вбивство сім’ї фермерів. І лише 13 січня суд першої інстанції визнав 31-річного Олександра Присяжного винним у вчиненні розбою, незаконному поводженні зі зброєю та умисному вбивстві двох людей з корисливих мотивів. І присудив йому довічне позбавлення волі.

Каріна МАЄВСЬКА