Ми вже повідомляли оперативно про цей резонансний злочин і його розкриття.

Життя подружжя фермерів обір­вав охоронець ставка у Чернятинському коледжі Олександр Присяжний. Він застрелив їх та виніс із сейфом кошти. Скільки саме – поки невідомо, сам підозрюваний стверджував, що це понад 1 мільйон 300 тисяч гривень. З того часу минуло вже де­в’ять місяців, батьки вбитих, серед яких мати Катерина Тичук із Шипинок Барського району, почорніли від горя. І згадують про 47-річного сина Едуарда та 42-річну невістку Юлію зі сльозами.

– Коли розвалювались колгоспи, Едуард взяв в оренду землю, ферму. Заснував фірму «Едем». Він мав клієнтів зі всієї країни, його яблука скуповували супермаркети, він давав робочі місця сотням людей. У минулому році Едуард закінчив будівництво сховищ і холодильних камер. Та най­більше пишався своїм садом — а це близько 80 гектарів. Проживав чоловік у ци­вільному шлюбі із Юлією. Не мали спільних дітей, але Едуард замінив батька синові своєї коханої. Вели вдвох господарство, останнім часом Едуард замислювався про те, щоб продати бізнес і виїхати з сім’єю в Болгарію… Його кликав до себе товариш, який вже там влаштувався, — кажуть односельчани подружжя. – Вранці 9 травня 2019 року Едуард та Юлія не вийшли вперше на роботу, хоча мали обприскувати дерева. Ворота не відчиняли. Робочі зайшли і побачили страшну картину: чоловіка і його дружину розст­ріляли. Їхній будинок далеко від сусідів, тому ніхто не чув пострілів… Згодом з’явилось й шокуюче відео, де видно, як вбивця у балаклаві та камуфляжі холоднокровно розстріляв ні в чому не винних людей. Крім того, поранив і вівчарку.

Розстріляне подружжя Тичуків

По відеозаписах другої камери вдалося встановити душогуба. Підозрюваним виявився 29-річний Олександр Присяжний із сусіднього Міжлісся. Його затримали на оптовому ринку, куди на вантажівці тещі привіз продавати яблука. Біля хати фермерів крутився від о пів на третю ночі. Був із двома рушницями — гладкоствольною курковкою і малокаліберною ТОЗ-12. Першим біля хвіртки розстріляли чоловіка. Куля влучила у щоку, той захлинувся кров’ю. У халаті на терасу вибігла дружина. Із переляку вона притиснулась до колони, вбивця обійшов ззаду та вистрелив у голову. Далі вбивця кинувся до хати, звідки виніс у рядні електронний сейф. Звернули слідчі увагу на військову «горку» російського зразка, в яку був одягнений злочинець. Далі встановили, що саме 9 травня зранку Олександр був в гостях у Жмеринському районі в тому спецодязі і весь мокрий. Забув там взуття. Його сліди порівняли із тими, збіглись. Друзі підтвердили наявність у нападника двох незареєстрованих рушниць. Одна із них перемотана ізоляційною стрічкою, така ж була і на відео з камер. Крім того, результати розтину встановили, що кулі в тілі вбитого раніше були деформованими, тобто відстріляними. Це знову було не на користь злочинця. Чоловік у скоєному зізнався. Мотивом начебто стали борги.

– Він нам пояснив так: обставини склались так: або я, або мене. Дуже багато позичав і мав фінансові проблеми. Із родиною фермерів не був близьким, але мав спільних друзів та знайомих, — розповідали тоді правоохоронці.

Злочинця забрали в СІЗО. У грудні Жмеринський міськрайонний суд розпочав розгляд резонансної справи про вбивство сім’ї фермерів. Спочатку обвинувачений Олександр Присяжний мовчав. Але невдовзі заявив, що отримав замовлення вбити Едуарда Тичука. Мовляв, його шантажували і змусили… Навіть назвав ім’я передбачуваного замовника, якого добре знали як покійні, так і їхня родина. Але рідні вбитого фермера у цю версію не надто вірять, впевнені, що це мета захисту, адже за незаконне зберігання та носіння зброї, розбійний напад та умисне вбивство злочинцю загрожує довічне позбавлення волі.

– Коли на суді запитали, чому ж після замовлення Олександр не пішов до поліції і не здав особу, він відповів, що на це «є правоохоронні органи».

– Дійсно, на минулому засіданні обвинувачений повідомив нову інформацію, що злочин він вчинив під примусом. Ми відреагували. Нами було внесено відомості до ЄРДР по даному факту і поки що розслідуємо, чи дійсно був такий замовник і чи це справді так, — кажуть у прокуратурі.

18 лютого відбулось чергове засідання по справі. Перед ним вдалось поспілкуватись із мамою вбитого Едуарда Тичука.

– Я вдячна слідчим, що вони розкрили вбивство оперативно. На першому засіданні були родичі обвинуваченого, але за весь час з нами на контакт ніхто не виходив. Ні вибачень, ні допомоги. А нам дуже тяжко було цього року. Господарство велике, гроші забрали і залишили нас сам на сам. І нізвідки підтримки та допомоги. Ми викручувались як могли. Так, ми вже не такий урожай зібрали як ран­і­ше, — плаче згорьована Катерина Тичук. – А те, що втратили дітей, то цей біль словами не опишеш. Вбивця каже, що Едіка боявся, тому і застрелив. Але ж жінка, навіщо було її так жорстоко вбивати? Вона б дала ті гроші — і йди собі… Це ще добре, що діти були в Києві, а так би мали чотири могили. Я не можу дивитись на того нелюда. На першому за­сіданні вільно себе почував, голова доверху. На інших трохи приспускав…

На самому засіданні як свідка допитали матір підозрюваного Олександра Присяжного. Вона розповіла, що зброю в сина ніколи не бачила. Але на полювання з товаришами він ходив.

– Трагічно загинув мій чоловік у 2013 році – його зарубав мій батько. Він ліг спати і не встав. Сашко був відсутній на момент злочину. Коли вже приїхав, дізнався правду. Можливо, ця біда якось вплинула на нього психологічно. Із 2017 року Олександр проживав у Бару з дружиною та дитиною. Маємо свій садок, із братом возили продавати яблука. Із другом Миколою ще займався ставками. Від людей чула, що син мав борги, більше нічого не знаю. Напередодні вбивства бачила його 29 квітня – на хрестинах його сина.

Суд триває…

Віталіна Трудько