Все через те, що Міністерство освіти і науки не визнає результати виборів президента Києво-Могилянської академії, під час яких переміг Сергій Квіт.

За словами міністра Шкарлета , вибори проходили з порушеннями — такі повідомлення надійшли від спостерігача Міносвіти та одного з кандидатів — в.о. президента НаУКМА Олександри Гуменної.

«…Визнати вибори, які відбувалися не у відповідності з процедурою, міністерство не може. Всі ці порушення викладені спостерігачем від МОН, який був у ЗВО і спостерігав за цими виборами. Там була залучена поліція, ми також запитали записи з камер відеоспостереження, де чітко було видно, що є ознаки того, що виборча скринька залишала виборчу дільницю майже на годину. Потім дуже дивно, коли хтось знайшов цю скриньку чи на сусідній вулиці, чи на будівельному майданчику. Скринька була розбита, ту вони повернули чи іншу — багато питань можна ставити. Тому як міністр, як колишній ректор, я точно не визнаю ці вибори», — сказав Шкарлет.

Глава Міносвіти анонсував указ про проведення повторних виборів та додав, що контракт буде підписано з кандидатом, який переміг «легітимно».

«…Є щонайменше два місяці на подачу документів, мінімальний час: на проведення агітації, на перевірку документів. Після цього вибори буде проведено в найкоротший термін, відповідно до норм чинного законодавства», — уточнив він.

При цьому Шкарлет не виключив, що, якщо експертно-кадрова комісія і спостерігач від міністерства переконають його, що результати виборів об'єктивні, Міносвіти їх схвалить. Наразі в.о. президента НаУКМА призначили Дениса Азарова, декана юридичного факультету.

Сергій Квіт 1 лютого повідомив, що здав у Міносвіти документи на спецперевірку. На сайті НаУКМА з’явилося звернення спільноти університету, яка закликає міністерство якнайшвидше підписати контракт із Квітом. Також університет опублікував правовий висновок експертів, згідно з яким, сумніватися в результатах виборів немає підстав.

Олександра Гуменна написала в Facebook, що не вважає, що вибори відбулися з дотриманням усіх вимог процедур. На її думку, демократичний процес було порушено і чесність результатів виборів «під великим питанням».

30 вересня 2021 року Міносвіти оголосило конкурс на заміщення посади президента Києво-Могилянської академії. Вибори призначили на 20 січня 2022 року. За підсумками першого туру Сергій Квіт отримав 232 голоси (39,1%), Олександра Гуменна — 201 голос (33.9%).

Під час другого туру 27 січня із виборчої дільниці вкрали урну для голосування. У поліції заявили, що знайшли урну на одній із вулиць біля університету та повернули виборчкому. Наступного дня в НаУКМА повідомили, що у другому турі Сергій Квіт набрав 235 голосів (52,8%), Олександра Гуменна — 191 (42,92%). Квіт вже очолював Могилянку з 2007 до 2014 року.

Народний депутат від Вінниччини Олександра Устінова  на своїй сторінці  відреагувала на ці події так: 

«Шкарлетівщина в Могилянці не пройде! Як випускниця, а тепер і викладачка в Могилянці можу сказати одне - я добре пам'ятаю обидва рази, коли Могилянка виходила на страйк - це було в 2004 році і в 2013. Ми всі памятаємо, чим це закінчилося. Тому сподіваюся, що хтось там ставленику Табачника передасть, що порушувати закон не треба, а тим паче лізти університетське самоврядування!

Офіційна заява фракції "Голос":

Фракція «Голос» вимагає від Міністерства освіти і науки України та особисто Міністра не порушувати закон та призначити законно обраного ректора Києво-Могилянської Академії. 

Хочемо нагадати, що відповідно до Закону України «Про вищу освіту» лише Організаційний комітет з проведення виборів університету може визнати вибори дійсними чи недійсними! МОН не має таких повноважень. Таке перевищення своїх повноважень Міністерством є прямим втручанням в університетське самоврядування та диктатурою Міністра через обрання «неугодного» та непідконтрольного йому ректора. Хочемо нагадати Міністру освіти, що будь-яке порушення закону міністром тягне за собою відставку і правову відповідальність.

Хочемо нагадати, що менше ніж місяць тому реакція Міністерства освіти і науки на скандальну ситуацію з призначенням народного депутата від «Слуги народу» ректором Державного біотехнологічного університету у м.Харків була абсолютно протилежною: «Міністерство не наділене повноваженнями щодо встановлення факту фальсифікації виборів ректора Державного біотехнологічного університету. У разі прийняття судових рішень щодо результатів виборів керівника Державного біотехнологічного університету, Міністерством освіти і науки України буде вжито належних заходів реагування (відповідно до вимог законодавства)». Це дає підстави говорити про вибірковість трактувань закону та ручне управління щодо призначень ректорів.

Спільна заява органів студентського самоврядування НаУКМА від 2 лютого 2022 року

Конференція студентів у відповідь на запит Студентської колегії НаУКМА підтримала оголошення безстрокового студентського страйку.

Чому прийнято рішення?

Міністерство освіти і науки України перевищило свої повноваження і не визнало результати виборів президента Національного університету “Києво-Могилянська академія”. Ми вважаємо наказ міністерства про призначення нового конкурсу на посаду президента НаУКМА недотриманням чинного законодавства, наступом на університетську автономію та знеціненням академічних свобод.

У міністерства відсутні повноваження щодо визнання чи невизнання результатів голосування. Такі повноваження надані Законом України «Про вищу освіту» виключно Організаційному комітету виборів.

Що означає оголошення страйку в НаУКМА?

Цим рішенням органи студентського самоврядування висловлюють свою незгоду з рішенням міністерства. Ми підтримуємо право могилянців самостійно обирати свого Президента.

Ми не перериваємо навчальний процес, але під час проведення протестних акцій студенти мають право не відвідувати заняття. Ми закликаємо адміністрацію НаУКМА забезпечити право студентів на протест!

Що таке страйковий комітет НаУКМА?

За ініціативою студентів Могилянки створено страйковий комітет з організації акцій протесту проти рішення міністра освіти і науки Сергія Шкарлета.

До страйкового комітету долучились представники органів студентського самоврядування, а саме Студентської колегії та Конференції студентів, керівники студентських організацій, представники викладачів та працівників університету.

Шкарлет, забери руки від справжньої науки!