Він народився вже після його вбивства. Чотири роки родичі ведуть власне розслідування.

Малий Іванко разом з рідними ходить по судах, щоб покарати вбивцю свого батька. Його мамі було лише 20, коли вона, при надії, стала вдовою… Ось що розповіла мама хлопчика Іванна Гирба:

— Знаю Івана зі школи, він був на рік старшим. Разом їздили на одні змагання від школи по туризму. 10 днів жили на природі в наметах. Там ближче познайомилися, почали дружити. У 2016 році вирішили зустрічатися. Іван часто бував у нас вдома, батькам він подобався. Після школи я поїхала вчитися у Вінницю, а він працевлаштувався у Ладижині. Зустрічалися рідше, але спілкувалися по телефону.

4 лютого 2018 року у його друга був день народження. Ваня мені подзвонив, що його покликали після роботи у бар святкувати. Востаннє говорила з ним о 21.00. Він сказав, що все добре. Потім я його ще через 2 години набирала, але він слухавку не взяв. Наступного дня я пішла на пари, і мені подруга повідомила, що Іван у вінницькій лікарні без свідомості… Я поїхала туди. Там вже був його дядько Руслан.

До Вані не пускали. Його мали оперувати, але шансів на життя не давали. Сказали приїжджати завтра. Я й приїхала. Почула, що Івану погано... Зі сльозами повернулася на пари, але вже через декілька хвилин знову дзвінок: «Іван помер»...

Важко знову це все згадувати, бо тоді у мене земля під ногами похитнулася. В істериці почала телефонувати усім його друзям і запитувати, хто до смерті забив мого коханого.... Мені сказали, що це Юра... Але згодом ця людина на суді змінила свої покази. і ми вже 4 роки не можемо вбивцю притягнути до відповідальності....

У день смерті Іванка ще не знала, що вагітна від свого Івана... Їй довелося пройти сім кіл пекла, щоб через ДНК довести батьківство сина, якого назвала на честь коханого...

Іванка виховує сина без батька...

— Якби не мама, не знаю, як би я це все пережила. Саме завдяки її титанічним зусиллям майже через півтора року після вбивства Івана ми змогли зробити експертизу. ДНК на 99,9% показало, що батько — мій Ваня. Я у цьому впевнена була. Це для людей доказ. Уже після ДНК зробили нові документи, і тепер малий Іванко офіційно потерпілий у цій справі, — каже Іванна.

— 4 лютого минуло 4 роки роки, як вбили Івана, а ми й досі не можемо притягнути до відповідальності винних... Убивця жодного дня не був за гратами, ходить собі по білому світу і радіє життю... А моя донька у 20 років стала вдовою, і росте без батька їхній малесенький син Іванко, — плаче бабуся Алла Іванівна. Вона разом з онуком та дядьком покійного зятя Русланом їздить по судах в надії знайти справедливість...

— Став опікуном Вані після важких пологів сестри. З народження про нього дбав, як про рідну дитину. Мені до глибини душі болить, що з ним його ж друзі вчинили так нелюдяно... Докладу максимум зусиль, але виведу їх усіх на чисту воду. Уже з’ясував, що того дня Іван у барі святкував день народження товариша. Їх було четверо чоловіків і барменша. Між ними виник конфлікт, і один з них (назвав прізвище, але до вироку суду не маємо права його друкувати) почав Ваню бити кийком. Коли зрозуміли, що той уже без свідомості, винесли з бару і кинули на сходах. Потім сказали, що Іван сам впав з «висоти свого росту»... А барменша швиденько прибрала місце злочину... І втекла... Кажуть, аж у Донецьку область. На судові засідання не з’являється, — розповідає дядько Руслан Персіянов.

Він повідомив, що веде власне розслідування і навіть замовляв незалежну експертизу:

— Моя експертиза встановила, що вбили тупим предметом. А у Вінниці написали, що впав і вдарився об підлогу... Хоча на тілі були численні гематоми, які неозброєним оком видно... Швидше за все, били двоє. Медики його без свідомості занесли в «швидку». Бідолашний Ваня лише встиг назвати своє ім’я... Лікарі побачили, що у нього наступає смерть головного мозку. У психоневрологічній лікарні ім. Ющенка ще боролися за його життя, зробили операцію, але медики виявилися безсилими, — не стримує сліз родич.

Він впевнений, що слідчі і прокурори навмисно затягують справу, бо до неї причетний їхній колишній колега...

— Цей, що добивав, уже був замішаний у вбивстві у Чечельнику, але тоді вийшов сухим з води. Звільнили заднім числом з органів, і навіть суду не було. І зараз хоче уникнути покарання. Слідчі одразу заявили, що головне забрати всі медичні висновки — один суд і все закриють, бо за нього немає кому добиватися... Бачимо, як усі ці роки навмисно затягують розгляд справи, щоб закрити її за терміном давності. Але ми не дозволимо! І я, і Іванка з мамою готові йти до кінця заради малого Вані. Дитина росте сиротою через цих нелюдів, — обурюється дядько Руслан.

4 лютого рідні приїхали у Вінницю, тут в Апеляційному суді мали розглядати цю справу, але відповідачі не з’явилися і засідання перенесли. Невже дійсно затягують? Наші журналісти будуть відслідковувати розгляд цієї справи й надалі.

Людмила ПОЛІЩУК
Фото Сергія ХІМІЧА