Там зазначається, що пресрелізи США та Китаю після перемовин Джо Байдена і Сі Цзіньпіня дуже різнились. У США основна увага була зосереджена на війні в Україні та санкційному тиску на Росію, тоді як китайський уряд звернув увагу на прихильності Байдена до невизнання незалежності Тайваня та небажанні вести “холодну війну” між США і Китаєм.

Тому вони припускають, що Китай буде опиратися намаганням Росії втягнути його у війну проти України Але уряд Китаю не хоче тиснути на Росію із закликом припинення війни. Хоча

довгострокова війна Росії проти України принесе суттєвих втрат китайській економіці. Питання лише в тому, наскільки довго і який обсяг втрат готовий терпіти Китай.

Договір про стратегічне партнерство 4 лютого 2022 року, який по суті дав впевненості Росії для розв’язання війни проти України, став для Китаю тягарем, адже тепер він не може цілком відмовитися від підтримки Росії, але можлива майбутня поразка російських військ в Україні в майбутньому стане катастрофою і для Китаю.

Хоча розвал Росії і її ослаблення відкривають двері Китаю на її територію до Уралу. З більшістю надр, які приносять Росії прибутки тепер.

– Китай зараз не готовий вести відкрите протистояння із Заходом, тому що 52% зовнішьної торгівлі припадає на США, Європу та Японію, тоді як із Росією торгівля Китаю становить лмше  4%. Тому китайське керівництво вирішило намагатися мінімізувати підтримку Путіна, але так само не буде втручатися, аби не дестабілізувати ситуацію додатково.

Однак його приєднання до держав, які змусили б Росію зупинити цю криваву і страшну війну в Україні могли б стати вирішальним.

Андрій Власенко