Щодня Україна втрачає своїх найкращих синів і дочок. Загарбники руйнують міста і села, економіку країни і плани на майбутнє десятків мільйонів українців. Ті області, де не ведуться бої, на заклик керівництва країни в умовах війни продовжують працювати у штатному або навіть посиленому режимі, не припиняють виробництво, аграрії розпочинають посівну, а лісівники – весняну лісокультурну кампанію. Триває і на Вінниччині найважливіший етап для лісогосподарських робіт  – весняне садіння лісу.

Тульчинські лісівники також продовжують лісокультурну кампанію, щодня виходять на робочі місця, щоб в українців був ліс. Адже наші лісівники разом із усією Україною твердо переконані, що перемога – за нами!

Цього року ДП «Тульчинське лісомисливське господарство» (директор Михайло Дан, головний лісничий Галина Кілимник) має найбільші обсяги посадки серед держлісгопів Вінниччини – 193 га. З них 5 га – це  нові ліси (захисні насадження) на землях, які передали територіальні громади для заліснення.

У Кирнасівському лісництві (лісничий Богдан Дубовий) відбулася посадка лісу в рамках всеукраїнської акції «Створюємо ліси разом!» на виконання програми Президента України «Зелена країна». Разом із тульчинськими лісівниками створювали лісові культури дуба звичайного та модрини європейської (4 ряди дуба звичайного, 1 ряд модрини) на ділянці площею 0,6 га мешканці найближчих сіл Тиманівка, Кирнасівка, Одая, Дранки, Шарапанівка.

Майже 200 га посадки – це досить велика частина роботи, де не може бути помилок чи недбалості. Адже треба працювати на совість та якісно, щоб усі сіянці прижилися. Для цього садіння лісу необхідно провести якомога швидше, поки у ґрунті достатньо вологи для того, щоб майбутні деревця прийнялися і пішли в ріст. Тому до посадки традиційно запрошують і громадськість, мешканців довколишнійх сіл. 

Майбутні дерева висаджують, поки садивний матеріал перебуває в стані спокою, тобто бруньки ще сплять. Саме ці умови забезпечують хорошу приживлюваність новостворених лісових культур. А ще – правильна технологія. Для цього садіння лісу проводять на ділянках, де попередньо провели механізовану підготовку грунту. Також дуже важливо правильно посадити сіянець, не загинаючи кореневої системи, не присипаючи землею кореневу шийку, не залишаючи у ямці зайвого простору з повітрям, яке підсушить коріння. Найвдаліше приживляються сіянці із закритою кореневою системою. Минулого року тульчинські лісівники виростити власний садивний матеріал дуба звичайного із ЗКС у базовому лісовому розсаднику Кирнасівського лісництва, майже 40 тис. шт. І навесні ці дубочки з палет переселяться на лісові ділянки різних лісництв, як і під час цієї посадки.

– Ми робимо все можливе, щоб посадити ліс у стислі агротехнічні терміни. Тульчинські лісівники впевнені, що вже скоро наші захисники виженуть російського окупанта, а новостворений ліс зростатиме під мирним небом, на користь вільній Україні та на радість нашим нащадкам, – переконаний очільник підприємства Михайло Дан.

Нагадуємо, що продовжується щорічна всеукраїнська акція «Створюємо ліси разом» на виконання програми Президента України «Зелена країна». Усі держлісгоспи Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства активно долучилися до виконання поставлених завдань. Вже створено ліси на площі 320 га з 720 га запланованих на цю весну. Якщо маєте бажання долучитися до створення лісу і посадити своє дерево – звертайтеся до лісівників найближчого до вас лісгоспу!

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ