Міністерство освіти і науки ухвалило рішення щодо продовження реєстрації на участь в національному мультипредметному тесті до 19 квітня.

Про це повідомили на сайті МОН.

«Завдяки освітянам і технологіям дистанційного навчання, наперекір складнощам у більшості регіонів, вдається організувати освітній процес. Нагадаю, що 1 квітня відбулася презентація моделі вступу у 2022 році. Аби вступити до омріяного університету кожен охочий має складати національний мультипредметний тест (НМТ). Для його проходження необхідна реєстрація на участь», – зазначив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Охочі, які зареєструвалися для участі в ЗНО, обов’язково мають у травні підтвердити бажання складати НМТ, а також повідомити організаторам регіон, у якому вони перебуватимуть у липні.

Детальніше про те, як взяти участь у національному мультипредметному тесті:

Щоб узяти участь у цьому тестуванні, потрібно до 19 квітня зареєструватися на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

Найважливіший документ учасника/учасниці традиційного ЗНО – Сертифікат учасника ЗНО (документ із його/її фотокарткою і переліком предметів, вибраних для складання). Для участі в НМТ цей документ не потрібен, однак для комунікації з учасниками (підтвердження бажання взяти участь у тестуванні, вибір очікуваного міста перебування на час тестування тощо) буде використано Інформаційну сторінку учасника ЗНО. Доступ до неї здійснюється за номером та PIN-кодом, зазначеними в сертифікаті.

Тим, хто вже має сертифікат, потрібно обов’язково занотувати його номер і PIN-код, аби надалі використовувати їх для входу на свою Інформаційну сторінку.

Якщо ж ви зареєструвалися для проходження тестування, однак не маєте ані сертифіката, ані інформації щодо його номера і PIN-коду, не хвилюйтеся: невдовзі вам повідомлять, як дізнатися дані для входу на свою Інформаційну сторінку.

Організатори тестування розповіли, яким буде блок з української мови.

Тест міститиме три блоки: з української мови, історії України та математики. Зміст завдань з української мови буде відповідати чинній програмі ЗНО з української мови. Питання стосуватимуться таких тем:

• «Фонетика. Графіка. Орфоепія. Орфографія»;

• «Лексикологія. Фразеологія»;

• «Будова слова. Словотвір»;

• «Морфологія»;

• «Синтаксис»;

• «Стилістика»;

• «Розвиток мовлення».

Розділам «Стилістика» та «Розвиток мовлення» буде приділено менше уваги, оскільки через комп’ютерний формат не буде завдань з наданням письмової короткої чи розгорнутої відповідей.

Усього в блоці з української мови буде 20 завдань:

• 15 завдань з вибором однієї правильної відповіді з чотирьох або п’яти варіантів;

• 5 завдань на встановлення відповідності (потрібно встановити по 4 «логічні пари»).

Також не буде завдань з української літератури.

Як будуть оцінювати завдання блоку НМТ з української мови?

Завдання з української мови буде оцінено відповідно до схеми нарахування балів, застосовуваної в ЗНО. Тобто по 1 тестовому балу буде нараховано за кожну правильну відповідь на завдання з вибором однієї правильної відповіді та по 1 тестовому балу за кожну правильно визначену логічну пару в завданнях на встановлення відповідності. Отже, за виконання завдань блоку НМТ з української мови можна отримати від 0 до 35 балів.

Свій результат (тобто кількість набраних балів за правильно виконані завдання) ви знатимете після виконання блоків НМТ. Пізніше результат кожного блоку буде також переведено в шкалу 100-200 балів. Для отримання результату за шкалою 100-200 достатньо буде набрати хоча б один тестовий бал.