На фото: екскурсії вінницьких гідів для переселенців
В одній із вінницьких груп у соцмережах активно обговорюється поведінка деяких приїжджих до Вінниці. Вінничанка Анна Сорока написала звернення до гостей міста: -Доброго дня! Дуже довго не могла зібратись з думками, та, нарешті, не витримала. Хочу звернутись до «гостей» нашого міста.
Любі друзі! Я розумію, що порівнюючи Вінницю з містами-мільйонниками, воно вам здається селом, але це – не так! Вінниця – це сучасне, фантастично гарне, затишне, комфортне для життя, європейське місто! Тож поводитися тут треба відповідним чином.
Я розумію, що ви «модні» на теслах, лєксусах та бехах, але правила парковки ніхто не відміняв. Ніхто не має пропускати тебе в черзі із 100 машин на заправку, бо в тебе «київські» номера і тобі «дуже треба». Всім дуже треба! Місцевим дуже – дуже треба, бо вони, окрім сидіння по кафе, гуляння по алеї Космонавтів та пікніків на Вишенському озері ще, взагалі – то працюють.
Дами в плюшевих костюмах з песиками під пахвою, звертаюся до вас! Я розумію, що головна проблема для вас – де підстригти свого пухнастого друга, але! Озирніться навколо! Бачите, як у нас чисто?! Тож, коли ваша псінка навалила посеред алеї, то відкладіть каву, підніміться і приберіть, бо немає в нас спеціально навчених какоприбиральників! Не треба, пардон, засирати нам місто!
І, будь – ласка, не забувайте – ми всі на одній стороні, тож давайте поважати один одного, адже НІХТО НІКОМУ НІЧОГО НЕ ВИНЕН! Слава Україні!
Цей заклик підтримали тисячі підписників групи. Ось що вони пишуть:
-Таку ситуацію частково створила місцева влада. Це зрозуміло, що люди тікали з чим могли і їм допомагають. Але, ви приїхали, облаштувались… і можете самі себе обслуговувати. Почалися об`яви на зразок: “Хто прийде готувати їжу переселенцям?” Не в образу, а в них щось з руками? Не можуть картоплю почистити? Хто має за ними прибирати помешкання? У Вінниці багато людей теж лишилися без роботи. І їм теж важко. Але ніхто не допомагає. Тому далі буде ще гірше. Образ вінничан на приїзжих стане ще більше. А особливо почали дратувати написи – тільки для переселенців. Хай мене закидають тапками, але такого теж не повинно бути. Зараз важко всім, – пише Ольга Штодько.
-Дуже підтримую автора Я працюю в дитячі бібліотеці по вул.Космонавтів.. Перед бібліотекою є клумба..Працівники бібліотеки висаджують там квіти,щоб було гарно… Але кожного ранку на клумбі великі купи собачих фікалій…це дуже неприємно.. Я собачниця з 35-літнім стажем..Усе розумію… але ж можна свого улюбленця направити какати не на клумбу, а у травичку та прибрати за ним…  Дякую за розуміння, – закликала Оксана Зубар.
-А ще, шановні гості, нашого улюбленого міста пам’ятайте, що ми Україна і поважайте нашу мову! Бо дуже прикро чути звідусіль мову ворога, наче ви переїхали не з українських Києва, Харкова, Ірпіня! – наполягає Леся Писаренко.
-Йдеш вулицею рідного міста і ловиш себе на думці, що ти потрапив в якийсь кацапський “хуторок”, з якого хочеться поскоріш втекти. Потім приходить прозріння, що ти у себе вдома, і втікати мусять гості, які ну ніяк не можуть “разгаваривать на украинском”, знаходячи масу причин для виправдання. Якщо ми не піднімемо мовне питання в Україні зараз, то завтра воно буде вже дійсно не на часі, – впевнена Віта Мельник.
А яка ваша думка з цього приводу? Пишіть у коментарях, чи вважаєте ви неприпустимою поведінку деяких приїжджих у Вінницю? Чи навпаки – впевнені, що цих людей потрібно підтримати і допомогти тут обжитися, працевлаштуватися?