У Держетнополітики відреагували на заяву синоду як на розпалювання ворожнечі і виправдання війни. 

Заява Синоду Української православної церкви (Московського патріархату) містить висловлювання, що можуть бути розцінені як розпалювання релігійної ворожнечі, образа почуттів вірян і виправдання війни Росії проти України, заявили в Державній службі з етнополітики і свободи совісті.

Напередодні в Синоді УПЦ (МП), який скликався 12 травня в Києво-Печерській Лаврі, заявили, що «діяльність попередньої влади та ПЦУ стала одним із приводів військового вторгнення в Україну».

В зв’язку з цим Держетнополітики висловило стурбованість «спробами роз’єднувати українське суспільство в цей складний для країни час, коли ми сьогодні сильні й перемагаємо саме тому, що об’єднані».

«Синод є органом управління релігійного об’єднання, а отже, такі висловлювання не можуть бути розцінені як невдалі формулювання окремих осіб, які належать до релігійного об’єднання, але не представляють офіційну позицію релігійної організації», – йдеться в заяві.

«Звертаємо увагу, що законодавство України гарантує всім право на честь і гідність. Наголошуємо на неприйнятності розпалювання релігійної ворожнечі, образ почуттів громадян, пов’язаних із їхніми релігійними поглядами», – додали в Держетнополітики.

Там також наголосили, що Православна церква України (ПЦУ) є офіційно зареєстрованим релігійним об’єднанням, «яке відповідає на запит мільйонів українських православних вірян належати до такої православної Церкви, яка не має афіліації з релігійним об’єднанням на території РФ, що здійснила перше вторгнення на територію України у 2014 році, а з 24 лютого цього року розпочала масштабне вторгнення в Україну, сповнене як воєнних злочинів, так і численних ознак геноциду українського народу і злочинів на ґрунті ненависті».

А спроба перекласти відповідальність на іншого сьогодні вже не пройде. Бо на даний момент саме УПЦ (МП) перебувала й далі перебуває в полоні «русского мира». І вже не відповідає на запити мільйонів українських православних вірян не мати нічого спільного з московською церквою, яка благословила рашистську армію на кровопролитне масштабне військове вторгнення в Україну.

Свідченням того є позиція багатьох священників УПЦ (МП), які після антигуманних дій московських окупантів зібрали пів тисячі підписів за церковний трибунал над кірілом.

Петро Порошенко наразі не коментував публічно цієї заяви УПЦ (МП). Цього також не робив поки і предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Раніше повідомлялося, що синод ініціював збори вірян УПЦ (МП) для обговорення проблем церковного життя, що виникли внаслідок війни. Не виключено, що і ці збори підлиють ненависті до українського і дадуть кремлівському режиму ще один привід для ескалації агресії. Під гаслом “За істінноє православіє”.

Нині у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про заборону Московського патріархату на території України. Однак, голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук повідомив, що під час війни цей закон не розглядатиметься.

Хоча, на думку багатьох нардепів, якраз під час війни його необхідно розглянути. Оскільки церква УПЦ (МП) вже доказово займається диверсійною діяльністю на користь рашистської армії. По-суті вона залишається п’ятою колоною, проплаченою антигуманним україноненависницьким режимом путіна. 

Василь Головко