Винятком є Угорщина, Болгарія та Словаччина. Ці країни сильно розділені в поглядах. Бо значна частина опитаних вірять російській дезінформації про причини війни. Крім того на ситуацію впливає позиція політичних лідерів країн.

Не в останню чергу через позицію прем’єра Угорщини Віктора Орбана, думки в опитуваних розійшлися.

Однак, здорові політичні оцінки домінують. 48% угорців вважають, що винна РФ, 19% – що Захід “спровокував росію”, 18% – що це Україна “утискала російськомовних”.

Половина болгар також назвали винною РФ, 26% – Захід, 12% – Україну. 51% словаків вважає винною РФ, 28% – Захід, 16% – Україну. А у Румунії кожен четвертий (26%) назвав винним Захід.

Найменше вважають винною Україну у Польщі (2%), Чехії (5%), Литві (5%) та Румунії (6%). Найрішучіші переконання у тому, що провина – на Росії, зафіксовані у Польщі (87%), Чехії (78%) та Литві (74%).

На розуміння причин війни у людей в Естонії та Латвії “може впливати” той факт, що в цих двох країнах проживає велика російськомовна громада, більш схильна до споживання кремлівської пропаганди.

Серед тих, хто не впевнений у винуватості тієї чи іншої сторони найбільше у Болгарії та Литві (по 12%), а також в Угорщині та Латвії (по 16%).

Слід відзначити, дослідження проводилося у березні 2022 року серед 1000 громадян у кожній країні.

За результатами опитування наприкінці квітня 2022-го 66% європейців підтримували вступ України до ЄС. 56,8% поляків підтримують ідею із польськими миротворцями в Україні.

Нагадаємо, що через проросійську позицію керівництва Угорщини, що значною мірою позначається на настроях суспільства і нівелює злагодженість ЄС, віцепрезидентка Європарламенту та німецька депутатка від СДПН Катаріна Барлі заявила, що Угорщину “час позбавити права голосу в ЄС”.

Василь Головко