Докорінних змін ситуація у війні зазнає за два-три місяці після отримання Україною повного обсягу необхідного військового обладнання.

Таку думку в коментарі Телевізійній службі новин висловив міністр оборони України,  голова правління Центру оборонних стратегій Андрій Загороднюк.

“Головних підсумків 100 днів цієї повномасштабної російської війни, на мою думку, два.

Перший – це, звичайно, те, що ми зупинили ворога, і на цілому ряді напрямків ми змусили його піти назад. Збройні сили України є сильнішими, ніж думав весь світ.

Другий – спроможності армії РФ виявилися набагато меншими, ніж очікувалося. Всі вважали, що з третім у світі оборонним бюджетом на 60 млрд дол. у них буде якась суперармія”, – розповів ексголова Міноборони.

“А ми бачимо, що суперармії немає, українська армія набагато більш ефективна, ніж їхня”.

Тож російські війська це компенсують бомбардуваннями цивільних об’єктів, терором населення. Проте все одно видно, що окупанти набагато слабші, ніж вважалося, і перемога є абсолютно реальною.

На думку Загороднюка, не можна сказати, що ЗСУ в лютому зустріли ворога непідготовленими.

“Командування готувалося і від грудня-січня розуміло, що ризик початку цієї війни був дуже високим. Росіяни почали атакувати за всіма напрямками та кордонами: від Житомирської, Київської і Сумської областей, і далі Харків та Донбас. Тому важко було підготуватися таким чином, щоб вберегти все населення – це треба було евакуювати половину України. Зрозуміло було, що логістично це було надзвичайно важко”, – пояснив ексміністр.

Водночас він наголосив, що були речі, які викликають подив. Наприклад, ситуація з російським вторгненням до Херсона.

“Ми всі розуміли, що південний напрямок – один із найбільш пріоритетних для росіян. Сценарій із прокладання шляху з РФ суходолом та захоплення Північнокримського каналу всім був відомий. Яким чином були виконані плани по підготовці з кримського напрямку? Це велике запитання”, – сказав Загороднюк.

Чи був готовий Київ?

На його думку щодо Києва, багато в чому столиця була не повністю готовою до оборони, багато чого вибудовувалося вже за ходом подій.

“Хоча, звичайно, військові підрозділи перебували у стані готовності, і захопити їх зненацька не вдалося. Величезним плюсом було, наприклад, те, що загарбникам не вдалося подавити нашу протиповітряну оборону, про що вони зухвало повідомили одразу ж на початку війни”, – зауважив колишній голова Міноборони.

За його словами, наразі росія реалізує вже четвертий план:

Першим був план захопити Київ за три дні.

Потім – захопити основні міста на півдні та сході.

Після цього – тероризувати населення і міста бомбардуваннями й повітряними атаками, змусивши Україну піти на невигідні переговори.

“І, нарешті, четвертий – це план просування на Донбасі. Причому вони намагалися робити це одразу на кількох напрямках. Не вийшло. Зараз вони все концентрують на одному напрямку”, – сказав Загороднюк.

Він також висловив чітке розуміння, що Україна може перемогти, коли матиме обладнання – нові постачання військової техніки і боєприпасів.

“Тому ключове питання перемоги – це співробітництво з нашими партнерами. Днями США оголосили про надання Україні 11-го пакету військової допомоги на 700 млн дол. Але це частина великого та складного процесу”, – зауважив голова правління Центру оборонних стратегій.

Він акцентував увагу на дискусіях навколо американських РСЗВ HIMARS. “Україна їх отримає. Але я одразу хочу підкреслити: 4 установки – це пілотна партія для початку. Зараз ще вирішується, скільки саме цих установок увійде до основного траншу. Тому “зради” немає. Єдина проблема – американці занадто довго міркують над цим. Головне – це те, що США в принципі погодилися надавати такого типу обладнання. А яка кількість? Це питання ще вирішується”, – вважає Загороднюк.

Він нагадав свої слова, які вже звучали раніше: якщо б влітку в України була вся техніка, яка їй потрібна, то навіть до зими вдалося б точно звільнити всі території, захоплені від 24 лютого.

“Єдиний момент – я б не прив’язувався стільки до часу, скільки до подій. А ключова подія – це надання нам обладнання в тому обсязі, який нам потрібен. Щойно це трапиться, далі плюс 2-3 місяці, і в принципі ситуація зазнає докорінних змін”, – резюмував ексміністр оборони.

Як відомо, 1 червня радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що війна може тривати до осені-зими, адже ні Україна, ні Росія не можуть зупинитися в теперішній ситуації.

За матеріалами ТСН