Зокрема зараз масово почали закривати дитячі садочки по селах. При цьому ми кличемо до нас у села переселенців на постійне місце проживання. Бо ж ні для кого не новина, що подільські села з родючими землями і помірним кліматом – гарантія для виживання в будь-який час. І при будь-якій владі. Але щоб молоді люди згодились на переїзд, їх треба забезпечити елементарними умовами.

А у нашій громаді чомусь, навпаки, руйнується вже те, що є, і що відповідає всім сучасним вимогам

Нещодавно люди обурювались спробою закрити відмінний дитсадочок на житловому масиві в Городківці. Тепер наша місцева влада береться за нашу вистраждану всім селом дитячу установу.

Я представник батьківського комітету нашого садочка. Ми проживаємо у с Вербка Городківської територіальної громади. У нас віддалене село.

Чому постало питання про закриття нашого дитячого садочка? Мовляв, на дітей нашого села йде один мільйон гривень на рік, а для ОТГ це дорого. Також немає бомбосховища під садочком.

Садочок у Вербівці. Ігрова кімната

Про цю вимогу міністерства ми знаємо. Тому самі про це подбали. Бомбосховище є навпроти садочка – 1 хвилина дитячої ходи. Вчора ми, батьки, спеціально засікали час, за скільки 3- 4-річна дитина зможе дійти до бомбосховища від садочка.

У нас дійсно гарний дитсадок. Устаткування все нове. 4 роки тому пройшли тендер, повністю закупили усі меблі, відремонтували і обладнали харчоблок згідно з сучасними вимогами.

Є окремо в приміщенні санвузол, спальня, їдальня, ігрова, спортивний зал. Але нам кажуть “немає коштів”

Хоча, згідно з цією довідкою, з бюджету Городківської ТГ передбачено майже 13 мільйонів гривень. До того ж харчування на даний час у вербівському садочку забезпечують самі батьки, а зарплата у працівників – третина від ставки. Якщо ситуація по всіх дошкільних установах громади така ж сама, то куди витрачаються ті бюджетні мільйони?

До речі, ще кілька слів про устаткування та обладнання. Ми просили комп’ютер для занять з дітками. Коли створювалась ОТГ, у нас в сільській раді вони були. Староста погодився виділити для дітей, але наказали всі ті комп’ютери привезти в Городківку. Тому маємо, що маємо.

Хоча дуже цікаво дізнатися, де ж тепер використовують ту техніку, якщо її дійсно позвозили зі всіх сільрад?

На наше село не виділяють кошти ОТГ. Навпаки, якось ще намагаються забрати останнє

Хоча на благоустрій по документах виділено великі кошти, але для багатьох сіл нічого не робиться. Дороги в жахливому стані, все занепадає. Так ми до Європи і після війни не скоро попадемо. Ми сільськогосподарська область. Нашим селам потрібно створити найсприятливіші умови для розвитку, для заохочення молодих.

Дрібний фермер забезпечить високоякісною сільгосппродукцією сотні людей. Але він – сучасна людина, а сучасна людина хоче жити в сучасних умовах, а не в болоті, занепаді та з постійним головним болем – куди подіти дітей. І не в залежності від примітивної невмирущої містечкової корупції.

Нас зараз орієнтують на толоку в громадах. І ми готові на неї піти, але не для того, щоб хтось прикарманив зароблене всім селом на толоках.

Василь ГОЛОВКО