Масажистка Оксана врятувала життя дитини під час ракетного удару

Вінничанка Тетяна Хоменко публічно подякувала рятівниці.

Ось що вона повідомила:

— Це пост вдячності Оксані Пономаренко! Мені важко про це писати, бо ще свіжі емоції. Але про такі вчинки потрібно повідомляти, щоб люди бачили ЛЮДЕЙ. Отже, коли у Вінниці пролунав вибух, ми з дитиною були на масажі. Я не одразу збагнула біду, все сталось досить швидко… Дитина злякалась. Пішла хвиля, посипалося скло, вибило двері — за мить… Коли я скочила до дитини, Оксана вже стягла її зі столу, стіл поставила щитом, і накрила мою дитину собою. Мить — я зверху. За цю мить дякую Богу і дякую Оксані. Ви ЛЮДИНА, яких мало. Бережи Вас, Боже, за ваше велике серце! Велика дяка батькам, що виховали таку доньку!

Хто хоче ще любити чоловіків, ховайтеся в укриття

З таким закликом звернулася до своїх колежанок із швейної фабрики «Володарка» моя хрещена. Вона по життю оптиміст і намагається навіть у важких напружених ситуаціях жартувати. Ось і цього разу розуміла, що може бути біда, але з усмішкою закликала дівчат по цеху в укриття.

– Під час сирени розмовляла з чоловіком, він мало не з матюками нагримав, щоб я швиденько спускалася в укриття. Я обіцяла, що послухаюся. По його тривожному голосу відчула небезпеку. Але як дівчатам своїм пояснити? Кажу так: хто ще хоче жити і любити чоловіків, пішли вниз.

Мене послухалася лише одна колежанка. Інші посміялися і залишилися в цеху. Вже почали спускатися пізніше, хтось аж після вибуху… А дехто на вулицю вибіг… Ті, хто був на виробництві під час вибуху, ховались, куди могли. Але летіло все — скло, інструменти, обладнання… Наслідки важкі, але добре, що всі живі. У когось поранення склом, у когось вивихи. У мене, наче після контузії, шум в голові, болить вухо, недочуваю. Це я в укритті була. А хто зверху чи на вулиці, то ще гірше…

Але тепер колеги жартують, що я відьма, бо відчуваю біду. Нехай буде так, аби тільки люди береглися.

Волонтерка Вікторія Головина рятувала людей від теракту

Ось що про її подвиг написала подруга Марина Кропивська:

— Під ракетним обстрілом у Вінниці опинилась і Вікторія Головина — моя бойова подруга… Військова, яка реально є уособленням української сміливості, честі, громадянської свідомості, активності і, гляньте тільки, — якої вроди! Крім служби в ЗСУ, у Будинку офіцерів, вона ще і волонтерка з восьмирічним досвідом. Усі роки війни вона, не афішуючи, допомагає бійцям щоденно, ба більше — двох таких вона навіть народила й виростила.

Не можу описати зараз вагу її щоденної праці і допомоги солдатам, адже війна в самому розпалі, і не тільки на передовій. Будь-яка інформація може бути використана ворогом, а їх у Вінниці до фіга і трошки.

Після вибуху у Віки від удару ракети пошкодило барабанну перетинку, осколками поранило в двох місцях, та ще і обгоріла половина тіла. Більше болю, ніж зараз, сподіваюся, ця війна вже навряд чи зможе їй завдати. Попереду у неї — місяці реабілітації, відновлення, пересадки шкіри та імплантування… Дякую всім, хто підтримав і підтримує Вікторію.

Ольгу від вибуху врятували лічені хвилини

Ось що повідомила волонтерка та журналістка Ольга Бобрус:

– Наш потяг з Перемишля затримався на понад дві години. Ми приїхали у Вінницю, та нас зустріла повітряною тривогою. На стоянці біля вокзалу декілька днів тому друг залишив нашу автівку, щоб ми дістались Гнівані. Мій чоловік спочатку вирішив занести чемодани з перону до авто, а потім повернутися за мною та довести мене на ходунках. Але трохи затримався біля автівки.

Наш друг забув виключити фари в автівці, в результаті сів акумулятор. П’ять хвилин знадобилось моєму чоловіку, щоб знайти таксиста на залізничному вокзалі та підзарядити акумулятор. Я чекала ці п’ять хвилин чоловіка та трохи злилась на друга. В момент вибуху ми проходили через підземний перехід, але повинні були їхати саме біля будинку побуту «Ювілейний». Самі ці п’ять хвилин врятували нам життя. Дякую Богу за Його шляхи… Співчуття рідним загиблих…

Від величезної температури пластик почав горіти та капати на людей

Жінка, якій дивом вдалось вижити після ракетного удару по Вінниці, розповіла про пережите.

Пані Оля на своїй сторінці у мережі Facebook розповіла, що того дня прийшла разом із свекрухою зробити МРТ. Буквально за дві хвилини пролунав потужний вибух.

«Це був звичайний день. На 11 годину мали робити МРТ моїй свекрусі (вона жива, дякувати Богу). Минуло дві хвилини – і все, за потужним вибухом плити полетіли і вмить зайнялась пожежа, весь пластик просто почав горіти величезним вогнем та капати на людей, далі все, як у найстрашніших екшенах….

Ти біжиш крізь полум’я на світло, аби вижити…» — розповідає у дописі пані Оля.

Жінка подякувала усім небайдужим, які допомогли їй та надали медичну допомогу.

«Дякую тобі, військовий, який перемотав мені руку джгутом, аби зупинити кровотечу від осколка, дякую тобі, чоловіче на білому «мінівені», за те, що доставив нас до лікарів, низький уклін Вінницькій травматології за спокій, за надання фізичної, психологічної допомоги… Рани загояться, а біль ні…

Картина, коли ти по-справжньому бачиш мертвих ні в чому не винних людей на власні очі… Це дуже страшно. Я навіть боюсь уявити інший результат, коли я більше не змогла б обняти дітей. Не змогла б сказати батькам, як сильно я їх люблю, як ціную тих, хто поряд.

Не можу уявляти стан свого чоловіка, який зараз боронить на фронті Україну, адже він міг втратити в один день двох найрідніших людей. Хочу подякувати кожному за підтримку, моральну та матеріальну. Я вас всіх люблю і ціную. Бережіть себе і своїх рідних, обнімайте, цілуйте. І забудьте про буденні сварки — кохайте…

Вінниця моя рідненька, я не хотіла вірити, що тебе спіткає таке горе. Але ми все це переживемо разом. Ми вистоїмо, здобудемо перемогу, мир та спокій. Слава Україні!» — написала Ольга.

 «Інтерв’ю» із потерпілою у Вінниці, чия дитина загинула через ракетний удар рф, розкритикувала комісія з питань журналістської етики

Члени комісії категорично засуджують такі підходи до висвітлення теми людей, що втратили рідних:

«16 липня 2022 року фіксер італійського телеканалу RAI News 24 Антон Кудінов виклав на своїй сторінці у Фейсбук відеоінтерв’ю з Іриною Дмитрієвою, яка під час ракетного удару по Вінниці 14 липня втратила доньку та сама зазнала тяжких поранень. Інтерв’ю записувала кореспондентка RAI News 24 Лаура Танґерліні. Відео було знято в реанімаційному відділенні.

Медіагрупа, яка вела зйомку, дала в руки постраждалої телефон з відео ще живої дівчинки і фіксувала на камеру реакцію жінки на це відео та на звістку про смерть власної дитини. Згодом Кудінов написав, що метою цього інтерв’ю було привернення уваги світу до війни в Україні і що сама жінка виявила таке бажання. Проте родичі постраждалої заперечили факт надання згоди на це інтерв’ю», – йдеться в повідомленні.

Комісія з журналістської етики каже, що «категорично засуджує такі підходи до висвітлення теми людей, що втратили рідних, самі зазнали поранень чи будь-яких інших травм, у тому числі психологічних».

«Засуджуючи сам факт інтерв’ю з постраждалою Іриною Дмитрієвою, спосіб, в який воно було зроблено, та небажання Лаури Танґерліні та Антона Кудінова визнати власну неетичну поведінку та вибачитися, комісія закликає:

Адміністрацію лікарні, де перебуває Ірина Дмитрієва, провести службове розслідування щодо тих, хто надавав дозвіл на допуск знімальної групи до постраждалої;

Міністерство охорони здоров’я України разом із журналістською спільнотою виробити правила допуску журналістів у лікарні;

Міжнародні журналістські організації — засудити неетичну поведінку італійського телеканалу RAI News 24 та його працівників;

Українську журналістську спільноту — повернутися до теми надання прескарт для журналістів з метою чітко розмежувати професійних журналістів та блогерів».

Згадані Комісією «фіксер», який вже видалив відео з потерпілою у лікарні, та RAI News наразі не коментували заяву.

Як ми вже повідомляли, 4-річна донька пораненої Ірини Дмитрієвої Ліза загинула в результаті ракетного обстрілу Вінниці окупаційними військами. Нині жінка з важкими травмами пере буває в реанімації.

В ОП назвали ситуацію «гонитвою за сенсацією».

Каріна МАЄВСЬКА
Вадим СНІГУР