Церкву Георгія Переможця, яка поряд з Будинком офіцерів, вінничани пропонують зробити офіцерським храмом, щоб там проводжати загиблих воїнів. І вшановувати живих! Бо Будинок офіцерів, де проходили ці урочистості, розбомбили. Але вони не хочуть, щоб Москва спочатку вбивала, а потім хоронила наших героїв України. Тому пропонують настоятелю церкви Валерію перейти до ПЦУ і разом із ЗСУ віддавати шану загиблим та служити Україні.

Ось що пропонує Адам Дзюба:

– Церква знаходиться на території Міністерства Збройних сил України. 2. Влада Вінниці має сприяти і фінансово допомагати в будівництві церкви. 3. Отець Валерій — випускник Вінницького державного педінституту (музпед. ф-т) 4. Матушка Ірина — народна артистка України. Дуже дивно, що вони б’ють поклони московії. ПОРА УКРАЇНІ ПОСЛУЖИТИ…

А ось що пропонує вінницька громадська активістка Таїса Гайда:

– Друзі, до того, як був зруйнований Будинок офіцерів, там проводились прощання з усіма нашими загиблими Героями і саме там військові капелани молились за душі загиблих.

Тепер будівля зруйнована, і було б круто, якби церква поряд зі зруйнованим Будинком офіцерів, якою зараз володіють окупанти, бо вона є ворожою московською церквою, стала українським гарнізонним храмом. Тим більше, що знаходиться вона на землі Міністерства оборони України. Що скажете?

Редакція «33-го» вислухала через обговорення на сайті «33-го» та соцмережах і інші відгуки, думки і судження вінничан, воїнів та громадських активістів. Поставили ми і запитання настоятелю храму — священнику Валерію: чи готовий він і парафіяни змінити статус і не молитись більше за Кіріла? Чи готові після рашистського обстрілу послужити в такому статусі Україні?

Як відомо, під час обстрілу ракетами Вінниці священник Валерій та його син Назарій отримали осколкові поранення. У храмі Георгія Переможця відспівували під час обстрілу Вінниці покійника.

– Храм зазнав пошкоджень. Як і присутні на службі. Повилітали вікна і пошкоджена штукатурка на стелі, — кажуть парафіяни.

Про це повідомила і дружина священника Ірина у соцмережах. Ірина Швець, як відомо, є солісткою Вінницької обласної філармонії.

Загиблі герої заслуговують на урочисті почесті. Особливо після знищеного Будинку офіцерів. Адже цей храм, де донедавна молились Кірілу і він входив до філіалу РПЦвУ, побудований з порушеннями архітектурних норм. Там мав бути сквер. І на землі ЗСУ. Її можна відсудити.

 Валерій Щербатюк,
вінничанин

Війна з росією та московська церква в самому центрі Вінниці?!.. В голові таке не вкладається

Вінничани, земляки, робіть з цим щось! Там має бути храм гарнізонний.

Олександр Яремчук,
воїн з передової

МП — це не церква, а філія ФСБ. Тому ця секта в Україні має бути заборонена назавжди. А хто хоче молитися гундяєву — вокзал, валіза, раша.

Зоя Мельничук,
громадська активістка

Пишуть люди, які інколи кошики святити ходять! Соромно і ганебно написати таку статтю! Кара Господня неодмінно знайде кожного, хто братиме участь хоч словом, хоч ділом в цьому бісовському заколоті! — написала Кохана Марина.

(До речі, мені в приват вона написала прокляття. Мовляв, як я і колектив взагалі могли таке питати. Правда, «істинна» віруюча? – авт.)

Московський патріархат — це організація під повним контролем кдб, а нині фсб

У когось є сумніви? Багато архівів у відкритому доступі. Знайомтесь з матеріалами. Все, що шпигує, руйнує, служить попівській мамоні, повинно бути заборонено.

Валентина Дячук

Людям, які так наполегливо і завзято беруться вирішувати церковні питання, які ідуть і силою захоплюють храми УПЦ, викрикуючи, що ми «московські», що ми неправильні, варто задуматися, в якій Церкві їх хрестили, в яку Церкву ходили Їхні батьки та предки… А то дивно якось виходить… все життя ходили в УПЦ, і тут раз: приходить момент, коли створили таку собі політичну структуру, самі Себе поставили єпископами і почали казати, що Вони правильні, бо Вони патріоти України, а Ми — ні, і потягли туди людей…

Людмила Супрун

Наші військові сьогодні варті не лише окремого храму, ми повинні їм небо прихилити!

Українська церква – українським воїнам і захисникам! Настоятель і парафіяни можуть своїм при­ кладом довести відданість Україні! Але з деяких коментарів стає зрозуміло, що тут досі залишився шлейф московського патріархату або чиїсь бізнес-інтереси…

 Людмила Поліщук

Снова здорово!! Церковь Христова никогда не принадлежала государству!

И нет такого, чтобы каждому этносу свою церковь — это ересь, осуждённая на одном из Соборов!

Вікентій Флорецький

РПЦ і її філія, яка насправді лише замилила очі про від’єднання — повне злягання з владою, служіння її інтересам, русифікація всього, і гроші, гроші, гроші.

 Андрій Петренко

От стільки вати запалало! Замовкли б вже про кано­нічність!

Менше слухайте своїх продажних попів, а частіше переглядайте факти! Не канонічна ваша УПЦ! Погляньте перевірені відомості! Це самозванці! І до того ж вороги!

 Григорій Сиротюк,
актор Вінницького драмтеатру

Хто будував храм, той і буде відспівувати

Віруючі ж моляться, щоб усі повертались живими. В УПЦ, до якої належить і цей храм, на кожній парафії десятки захистників Батьківщини…

А рейдери, як те вороння, злітаються на біду.

Людмила Супрун

Віруючі московського патріархату і їхні священники! Хіба ви не послухались в 2018-му Московського вашого патріарха гундяєва-кіріла і саботували собор з об’єднання усіх церков?

Вас же там була більшість, і ви б вибрали свого українського митрополита! І стали б справді незалежними. І церква наша, українська стала б разом з вами і іншими – Українською! Незалежною! З Томосом! Але ви зрадили Україну і ваш Онуфрій поїхав до Кіріла і присягнув йому. Чому він досі член Синоду РПЦ і не вийшов з нього, як і Антоній? Бо досі виконують завдання РПЦ, а вірніше – Путіна. Бо цю церкву, так, наших батьків і дідів, захопили агенти кремля, вони використовували її через агентуру в рясах чи куплених попів для бомбування мас, що Україна не заслуговує своєї церкви, що це недодержава! Подивіться, за що вони молились! Подивіться, скільки серед них виявлених аген­ тів — пособників ворога. Скільки священників пе­ ре­ йшли на бік ворога! Служать і благословляють їх на бій проти України! То хто винен, що їм не довіряє держава і ЗСУ не допустить відспівування своїх воїнів, інших урочистостей у храмі з таким статусом?

А священника Валерія і його парафію хочу запитати: вас ще мало бомбили? Що ще треба зробити, щоб ви, українці, він­ ничани, які бачать таку біду і 26 загиблих від рашистів, сотні поранених, зруйнований центр Вінниці і свою церкву, щоб до вас накінець дійшло, що вами маніпулюють і далі агенти фсб в рясах?

Тетяна Васильчук

Гнати москальських попів — кеде­ бістів з тієї церкви поганою мітлою. Чому Міністерство оборони дозволило на своїй землі діяти цій ворожій секті?

Олександр Злощинський

Храм біля Будинку офіцерів ніякий не московський, а храм Української Православної Церки

Якщо хтось не довіряє, можна подивитися в установчих документах. Предстоятель блаж. Онуфрій, митрополит, з перших днів війни і до сьогодні знаходиться в Києві, на відміну від інших. УПЦ — це церква, яка засуджує війну з росією з ПЕРШИХ днів, допомагає ЗСУ всім, чим може, брала активну участь у вивезенні мирного населення з Маріуполя, прихищала і прихищає біженців.

Якщо хтось до цього часу вважає, що якимось чином УПЦ має відношення до росії, прийдіть хоч раз на службу і послухайте, за кого і як тут моляться… Дуже прикро читати такі коментарі…

Коли щоразу на літургії весь храм на колінах молиться за здоров’я наших українських воїнів, за нашу країну — УКРАЇНУ, за НАШИХ ГЕРОЇВ, потім священників, парафіян принижують і звинувачують безпідставно в проросійській позиції. Ми ВСІ УКРАЇНЦІ і маємо об’єднатися, а не створювати ворожнечу між собою.

Інна Климович

УПЦ прибрали із свого статуту всі згадки про Москву, але є невід’ємною частиною рпц

Це сукупність єпархій російської церкви на території України… Допомагає тільки Москві. І ваші владики не зустрічаються з представниками незаконних днр та лнр. А ваші попи не співпрацюють на окупованих теренах з москальскими окупантами? В моєму рідному запорізькому краї спів­ пра­ цюють. Ви не церква України, ви ганьба України, зрадники та запроданці.

Ієрей Анатолій Ревтов

У нас в місті, яке відчуло на собі окупацію, заборонили упц мп

Батюшки, що були на окупованій території району, всі перейшли на бік ворога. Зараз під слідством або з сім’ями втекли з руснею. Слідство триває: там і зберігання зброї, і вказували на атовців, і т.д. То як вам вірити?

Юрій Салата

По техническим стандартам, возле Дома офицеров был построен и был заложен сквер с деревьями. Из здания церкви легко могло вестись видео и аудио­ наблюдение за Домом офицеров. Как могли дать такое разрешение на постройку? Бабло и взятка в исполком – и все решается? Ну и бабосы на постройку где взялись… Хозяин церкви до постройки ведь не был крутым бизнесменом?

В городе все строилось на деньги рашистов, точней, ликвидировали заводы и строили супермаркеты. По задумке, во времена СССР в Виннице был построен Оптико-механический завод. Цель была – делать оптику для ракет Южмаша, чтобы было близко и не возить из раши. Но в 90-е завод обанкротили местные коллаборанты, и растащили цеха и станки на свои «фирмочки». «Байрактар», который сделан как конструктор закупает в Канаде оптику для себя, хотя это могли бы делать в Виннице.

Если многие думают, что в Виннице ламповый завод, который развалили, делал лампы, это не совсем так. Завод еще в конце 80-х делал микросхемы и чипы и имел оборудование для изготовления чипов. Радиоламповый завод в Виннице известен по всему СНГ, так как делал игру «Ну, погоди». Эту карманную игру не мог делать ни один завод в СССР. А там могли изготавливать высокоточное оружие, якого так не вистачає.

Одним словом – нищили оборонний потенціал України, як могли. І ще дали ідеологічний ковпак – свою церкву, яка заперечувала Україну як державу.

Сергій Рижак

Звичайно, архітектура жахлива. Рускій лубочний стиль у всій своїй красі. Але функціонально — логічно.

Юрій Легун,
директор Вінницького архіву

Я думаю, що після того, як сам храм потрапив під удар ракети, то священник мав би сам перейти до ПЦУ. І то було б дійсно доказом, що ви за Україну. Тим більше, що ваша дружина — матушка Ірина Швець — народна артистка України.

Наталя Сидорчук

Від редакції. Дискусія продовжується. В наступному номері ми опублікуємо ваші відгуки і запитання, які ми від імені вінничан, наших читачів, поставили священнику цього храму Валерію та його відповіді.

Після Вінницької трагедії зруйнований рашистськими крилатими ракетами храм Георгія Переможця відвідав митрополит Вінницький і Барський УПЦ (МП) Варсонофій. Але офіційної заяви духовенства про засудження рф через трагедію, яка сталась у Вінниці, про вбитих військами рф вінничан, серед яких і парафіянки храму, поки що не не з’явилось. Як і засудження рашистів, які чинять терор в Україні та Вінниці. Не побачили ми і звернення до очільника РПЦ Кіріла, якого ця церква досі поминає духовно, вчора була в складі, припинити цю ганебну війну і перестати благословляти російських солдатів на неї. Може, тому, що єпархія досі збирає кошти в російських рублях на адмінбудівлю? Як там у Станіславського: «Не вірю…»?