Власну омріяну домівку невдовзі отримають коні-переселенці, які знайшли прихисток на Вінниччині! У нашій газеті ми вже розповідали про коней, які змогли вижити під час бомбардувань у передмісті Києва. Але ця історія не лише про порятунок тварин, а й про мрії, людяність та доброту, що нас якісно відрізняє від ворожого сусіда.

Під час наступу на Київ ворог знищив стайню кінного клубу. Із 19 тварин вижили тільки 6, які були на леваді та змогли втекти. На жаль, 13 тварин загинули — згоріли живцем, коли снаряд рашистів влучив у стайню. Як тільки з’явилася можливість, врятованих тварин перевезли на Вінниччину. Їх прихистила Яна Віднічук, яка теж займається кіньми й раніше приїздила на Київщину на навчання.

Коней-переселенців розмістили неподалік Вінниці, на території табору у лісі, де працює Яна з чоловіком і де також живуть тварини Яни. Для коней самотужки обладнали огорожу. Благодійники допомогли кормами. Однак у табір заселяють дітей-переселенців, тому постало питання про виїзд тварин…

Раніше Яна з чоловіком купили ділянку, де планували створити справжню кінну ферму або навіть центр реабілітації дітей з особливими потребами. Водночас потрібні чималі кошти, щоб облаштувати криту загорожу та обладнати місця для зберігання кормів тваринам. Немалих коштів потребує й підведення комунікацій на територію. Та й робочі руки — теж неабияк потрібні. Тож прохання про допомогу для коней-переселенців облетіло Вінниччину.

Відгукнувся та обіцяв допомогти з облаштуванням загону та утриманням тварин голова Вінницької облради Вячеслав Соколовий.

— Зустрівся з пані Яною та пані Людмилою (вона привезла коней зі знищеної київської стайні), подивився на їхніх підопічних. Територія, куди можна перемістити всіх коней, є. Проте немає будматеріалів для облаштування загону. Але на те ми й люди, на те ми й українці, щоб не залишати в біді того, кому важко. Допоможемо! Облаштуємо місце, де буде комфортно для коней, а для людей — цікаво та корисно. Переконаний, у нас буде іпоцентр, куди зможуть приїжджати дорослі з дітьми, щоб милуватися конями, спілкуватися з ними, — розповів Вячеслав Соколовий.

Зараз будівельні робити — у розпалі! На просторому полі неподалік лісу робітники вже зводять майбутню леваду та денник. Днями голова обласної ради оглянув, як триває будівництво та поспілкувався із робітниками.

— Рухаємось за планом! Нова домівка для коней-переселенців з Київщини вже добудовується! — каже Вячеслав Соколовий. — У майбутньому загоні коні спокійно житимуть і вільно бігатимуть. А після завершення усіх робіт сюди зможуть приїжджати і дорослі з дітьми, щоб ближче познайомитись з цими розумними й відданими тваринами. Важливо, що врятовані коні потрохи повертаються до нормального життя і відновлюються від жахіть війни. Чужої біди не буває! Маємо підтримувати одне одного й спільно робити добре діло.

Крім, власне, житла, коні потребують ще й іншого — це і корми, і послуги ветеринара та догляду за тваринами. Тож долучитися до допомоги коням-переселенцям можуть усі охочі.

Віктор МАРКОВИЧ