П 1. СПЕЦІАЛІСТИ:

До тебе відправили людей з певними восовками і досвідом? – не став їх на посади за спеціальностями. Медика зроби гранатометником, снайпера – санітаром, сапера відправ на кухню. Ти ж читав про зону комфорту? – от хай виходять з неї. Війна – добрий привід навчатись нового.

П. 2 ОСОБОВИЙ СКЛАД:

До тебе прийшли люди в складі групи, що пройшла бойове злагодження і має досвід спільної роботи в бойових діях? –  Прекрасно! Тепер розкидай їх по різним підрозділам, бажано так, щоб вони попали в різні відділення по одному.

Якщо до тебе втрапила пара снайперів (саперів, медиків) просто друзів (подружок), а чи закоханих – розкидай їх максимально. Повір, вони вигадають з десяток нових способів вбивства і навчаться краще стріляти (якщо повісять на мішень твоє фото).

П. 3 ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Тобі дали обмундирування? – атлічно – найкраще рішення: видавати його в дощ, вночі і всім одразу, бо на завтра ти запланував смотр.

Волонтерські машини, аптечки, мотороли і коптери вимагай здати на склад частини.

На бойових в останню чергу думай про підвоз, особливо води і бк. “Бо то війна, а не санаторій”…

П. 3 НАВЧАННЯ

Вони хочуть вчитись? Готові працювати? – супер. – Заїби людей набиванням магазинів на швидкість. Звісно може бути всяке, але в умовах війни артилерії ці навички будуть максимально безкорисними в реальному бою. Більш безкорисна лише стройова підготовка.

П. 4 ВІДПОЧИНОК

Нема роботи – знайди. Нікого не пускай у відпустки. Якщо пустив – відкликай. Бажано наступного дня. Немає необхідності? тим більше відкликай.

П. 5 БОЙОВІ

Воюй, як в першу світу. Вважай солдата тупим. Не повідомляй особовому складу ніяких цілей і задач підрозділу. Не показуй позиції ні суміжників, ні ворога. Карта секретна. Не розповідай про те яким озброєнням та технологіями володіє ворог.  Пам’ятай – солдат тупий, особливо, якщо він розумніший за тебе.

Доклади зусиль щоб в підрозділі не було горизонтального зв’язку. Твоїх циркулярів достатньо.

По рації частіше вимагай доповідей, навіть, якщо це непотрібно. Сам на позиціях не з’являйся.

П. 6 СТРОЙОВА

Ніколи не реєструй рапорти. Взагалі зроби так щоб подати рапорт було максимально складно. Якщо подали – не реагуй.

П. 7 ЛІДЕРСТВО

Поменше з’являйся перед бійцями. Вони мають знати, що вони тобі не ровня. В тебе важливі секретні задачі, а вони шаряться. Навіть коли копають під обстрілами.

Ніколи не пояснюй свої рішення – ти ж не маєш звітувати перед нижчими.

П. 8 ТЕХНОЛОГІЇ

Ігноруй технології. Солдатам вони непотрібні. В них є лопата і автомат, навіть, якщо це розвідники.

Ці нехитрі совкові поради точно допоможуть тобі стати хуйовим командиром, максимально збільшити втрати підрозділу і здобути чисту, незапилену ненависть особового складу.

Сергій Чумак, з госпіталю 
Командир добровольчого батальйону УНСО