Це відповідь за обстріл Вінниччини «Кинджалами».
Повітряні сили України припускають, що внаслідок вибухів 9 серпня на аеродромі в окупованому Криму знищено склад авіаційного озброєння та близько десятка літаків.

Речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат розповів, що “Саки” – це військовий аеродром в українському Криму, де окупанти розташовували літаки Су-30 СМ, Су-24, Іл-76 та інші.

Вони щодоби злітали з аеродрому. 24 на 7 авіація ворога здійснює патрулювання повітряного простору біля України. Не долітаючи до острова Зміїний, вони патрулюють у Чорному морі постійно, змінюючи лише літаки та екіпажі, зазначив речник Повітряних сил ЗСУ.

Загалом же в Криму є 5 аеродромів, які РФ може використовувати для зльоту літаків та завдання ракетних ударів по Україні, і це становить неабияку загрозу, на додачу до десятків аеродромів у Білорусі та й у самій Росії, -додав Ігнат.

– По вибуху, який ми спостерігали на відеоматеріалах, зрозуміло, що уражений склад авіаційного озброєння. Тому що була детонація серйозна. А якщо там додатково знищено з десяток літаків, то це буде справжня невеличка перемога.

​Росія не звинувачує Україну в цьому обстрілі. Бо тоді вона визнає безсилість російських систем ППО. Про це наголосили в коментарі Білого дому щодо вибухів у Криму:

– Кремль не звинувачує Україну в ударах по аеродрому в Новофедорівці в Криму, бо це стало б свідченням неефективності російських систем ППО — Інститут вивчення війни (ISW)

Білий дім, коментуючи вибухи на аеродромі, заявив, що підтримує зусилля України з захисту суверенітету і територіальної цілісності.

Міноборони України заявило, що не може встановити причину займання в Новофедорівці.
The New York Times із посиланням на “високопоставленого українського військового” написало, що за вибухами на аеродромі в окупованому Криму нібито стоять українські сили.

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що Київ не причетний до вибухів на аеродромі в Новофедорівці в окупованому Росією Криму.

Андрій Власенко