– На те, щоби виготовити таку ж кількість винищувачів-бомбардувальників, російському авіапрому потрібно щонайменше півтора роки.

Про це пише у фейсбуці радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

До речі він був у списку тих українських осіб, яких мав ліквідувати кілер. Його, як відомо арештувало СБУ.

Антон Геращенко опублікував знімки, які безпілотник зробив за кілька годин до вибухів. І перелік авіатехніки, яку росіяни тримали на авіабазі.

За словами Геращенка, йдеться про:

  • винищувачі-бомбардувальники Су-30 – 14 од;
  • винищувачі-бомбардувальники Су-24М – 16 од;
  • гелікоптери Мі – 8 – 6 од;
  • військово-транспортний літак – Іл-76 – од.

Очевидно, що РФ не хоче звинувачувати Україну у вибухах в Криму, щоб не визнавати безсилість своєї ППО, –  про це повідомили ISW.

Загальна вартість усіх військових літаків, що стояли на аеродромі, перевищує 1 мільярд доларів США. Щоб виготовити 30 нових винищувачів бомбардувальників – це півтора роки російським авіаційним заводам. А якщо режим санкцій буде ефективним, то й більше, тому що авіазаводи Росії використовували масу Західних і Тайванських електричних компонентів“, – написав Геращенко.

Нагадаємо, 9 серпня в окупованому Криму лунали гучні вибухи з боку російської авіабази в Новофедорівці.

У Росії заявили, що вибухнув авіаційний боєприпас і вогневого ураження нібито не було. Міноборони України “не може встановити причину займання” на аеродромі окупантів в українському Криму, але посилено рекомендує їм вивчати правила протипожежної безпеки та не курити там, де це не належить.

Президент Володимир Зеленський наголосив, що Україна обов’язково поверне окупований Крим, а російська війна має закінчитися на півострові, де і почалася в 2014 році.

Американські аналітики вважають що атакою на Саки розпочався контрнаступ України на Півдні:

За повідомленням інституту, українські чиновники назвали напад 9 серпня на Крим початком контрнаступу України на півдні, припускаючи, що українські військові очікують інтенсивних боїв у серпні та вересні, які можуть вирішити результат наступного етапу війни.

Аналітики стверджують, що “російські офіційні особи залишаються збентеженими щодо атаки 9 серпня на авіабазу Саки в окупованому Росією Криму, розташовану за 225 км за російськими лініями, у результаті якої було знищено щонайменше вісім російських літаків і кілька будівель”.

Андрій Власенко