Для багатьох українців пенсія в 60 років наступного року буде недоступною. Їм доведеться або працювати і після шістдесяти, або сподіватися на допомогу близьких людей, які візьмуть на себе їхнє утримання.

Чому пенсія в 60 років стає дедалі недосяжнішою для наших співвітчизників? У ПФУ пояснили.

Вся справа – у страховому стажі. Якщо українець не зміг накопичити до 60 років достатньої кількості років страхового стажу, то і на пенсію він вийти вчасно не зможе. Причому з кожним роком тривалість необхідного страхового стажу зростає на 1 рік. Так, наприклад, нинішнього року вона становить 29 років, а наступного, 2023, вже буде 30. По одному року додаватиметься щорічно – до 2028. Тільки тоді, коли необхідний страховий стаж дорівнюватиме 35, його приріст зупиниться. Таким чином, у 2028 та наступні роки українці зможуть виходити на пенсію, маючи все ті ж 35 років стажу. Багато українців не вийдуть наступного року на пенсію в 60 років: у ПФУ назвали причину. Але все-таки можна буде вийти на пенсію наступного року, і не маючи 30 років стажу. Однак із меншим стажем роботи можна буде вийти на пенсію лише у 63 роки, а не у 60. Таким чином, у 2023 році можна буде стати пенсіонером у 63 роки, маючи при цьому від 20 до 30 років стажу.

Крім того, деякі українці зможуть у 2023 році вийти на пенсію у 65 років. Для цього їм знадобиться лише від 15 до 25 років страхового стажу. Та якщо ваш стаж до 65 років не становитиме і 15 років, то про пенсію можна забути: або доведеться працювати до глибокої старості, або задовольнятися крихітною державною допомогою, на яку прожити нереально.

Вадим Снігур