Ситуація така, що про демобілізацію та повернення додому – наразі взагалі не йдеться.

Нині в Україні, яка відбиває повномасштабне вторгнення росії, відсутнє таке поняття як “хвилі мобілізації” – набір до лав ЗСУ відбувається постійно та залежить від ситуації на фронті.

Цей момент прояснив начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач.

Коли Сили оборони зазнають втрат (як загиблими, так і пораненими), коли треба замінити армійців, які вже кілька місяців перебувають на передовій – ці питання вирішуються саме шляхом мобілізаційного ресурсу. Водночас про демобілізацію та повернення додому наразі не йдеться.

“Мобілізація напряму залежить від потреб у доукомплектуванні військових частин. Навіть якщо ситуація на фронтах ускладнюватиметься, всі завдання по мобілізації будуть виконані”, – запевняє Горбач.

Також нині немає чіткої відповіді, як розвиватиметься ситуація, якщо війна затягнеться надовго – і виникне необхідність повної ротації людей, які пішли захищати Батьківщину від самого початку вторгнення.

Це визнав секретар парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, ветеран АТО Роман Костенко.

“Поки є воєнний стан, всі люди, яких призвали, служитимуть й далі. Це досвідчені бійці, і буде неправильно на їхнє місце набирати тих, у кого немає досвіду. Щодо відпочинку – передбачене виведення підрозділів першої лінії, відведення їх на реабілітацію та відновлення. Але загалом такого поняття, як відпочинок, зараз немає. Нація під загрозою знищення. Який відпочинок?” – каже він.

Як відомо, міністр оборони Олексій Резніков  наголошував, що отримання повістки ще не означає мобілізацію, адже шукають лише окремі спеціальності.

Сергій Бойчук