Запевнив голова Вінницької ОВА Сергій Борзов.

Батьки, вчителі, активісти громади та двоє депутатів з Сутисків приїхали в облдержадміністрацію просити залишити їх навчальний заклад. Адже минулого тижня на сесію було прийнято рішення про його реорганізацію.

-Батьки і діти в паніці, бо ми до останнього готувалися до нового навчального року, ремонтували навчальний корпус, обладнали укриття. Батьки і діти висловили бажання про змішану форму навчання. 15 серпня у школі мала бути комісія, але 11 серпня відбулася сесія селищної ради, де більшість депутатів вирішили нас закрити. Та ні педагогічний, ні батьківський колектив з таким рішенням не згодні, тому сьогодні ми тут — під облрадою та ОДА, – пояснили своє занепокоєння люди.

Вчителі повідомили, що вони отримали наказ селищного голови про “вивільнення правників спеціального закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, яке відбудеться 17 жовтня”.

Педагоги обурені, що їх у час війни залишають без роботи… А батьки учнів, що порушується право дітей на освіту…

-Ми не будемо забирати документи наших дітей з спеціалізованої школи. Бо майже 200 учнів хочуть саме тут навчатися, у цих вчителів, – заявили представники батьківського комітету.

Громадські активісти з Сутисок, вважають, що за реорганізацію колишнього інтернату насправді стоїть мета ліквідувати навчальний заклад, щоб роздерибаните понад 30 га землі та віддати в чужі роки історичну будівлю.

-У нас кругова порука — голова селищної ради Леонід Дідух, а його дружина — Марія Дідух – директорка ліцею… Сьогодні інтернат стане структурним підрозділом ліцею, а завтра вона лише своїх наказом зможе ліквідувати інтернат, як філію… Без сесії, і без громадських слухань! І все — територія колишнього інтернату перейде у чужі руки, – стурбована Наталя Скиба. -Тому батьки, вчителі, два депутати селищної ради та активісти приїхали до обласної влади, щоб цього не сталося.

Голова Вінницької військово-цивільної адміністрації Сергій Борзов зустрівся з ініціативною групою із Сутисок. Після двох годин гарячих дискусій з представниками селищної ради, обласного департаменту освіти, юристами та колективом Сергій Борзов запевнив батьків, що діти підуть у свою школу, а педагоги залишаться на роботі.

 – У вашій громаді дефіцит бюджету. Але держава дотримується своїх зобов’язань, державна субвенція надходить, тому всі вчителі будуть забезпечені заробітною платою на 100% . Спеціальна школа отримує 4 млн 8390 тис. грн освітньої субвенції, ліцей — 8 млн 949 грн субвенції на дитину. На утримання ліцею потрібно 15 млн, на спеціальну школу – 10 млн. Але на спецшколу не вистачає 3, 3 млн. У минулому році на утримання вашого навчального закладу з обласного бюджету ви отримали 1,1 млн, щоб завершити календарний рік. Але цього року, щоб зберегти школу, потрібно скоротити витрати на техпрсонал. Бо саме громада бере на себе енергоносії та обслуговчий персонал. А держава оплачує заробітну плату вчителям. Тому прийнято рішення про реорганізацію шляхом об’єднання з ліцеєм. Про ліквідацію навчального закладу мова не йде. Зміниться вивіска, але сюди діти й надалі будуть приходити, щоб отримати освіту. Тому хочу заспокоїти батьків, ваші школярі підуть у ту ж саму школу до тих же вчителів, – запевнив Сергій Борзов.

Людмила Поліщук,
та відео ф
ото Сергія Хіміча