Цьогоріч перший раз у перший клас підуть 14 287 учнів Вінниччини, з них 4609 до шкіл Вінницької міської громади.

Навчальний рік у школах Вінниччини починається переважно з онлайн. Виняток зробили лише для першачків. Їм у школах рекомендують почати вчитися за партами. А там — залежно від безпекової ситуації. Аргумент — діти мають налагодити контакт з першою вчителькою, хоча б в загальному зрозуміти зміст і мету навчального процесу, познайомитися з однокласниками. І тут без очної форми навчання — ніяк. Тому батькам першокласників адміністрація вінницьких ліцеїв, де обладнані укриття, запропонувала написати заяву-згоду на офлайн-навчання. При цьому вчителі перших класів детально ознайомили як із самим укриттям, так і з процесом евакуації під час повітряної тривоги. Врахувавши всі «за» і «проти», батьки давали згоди. Тим, хто все ж обрав дистанційне навчання, запропонували декілька варіантів.

Зокрема для тих першокласників, батьки яких вважають доцільним і безпечнішим починати знайомство зі школою в онлайні, у Вінниці на базі початкової школи №5 створені нові класи. Перевести на віддалене навчання можна дитину з будь-якої школи. Для цього батькам необхідно написати заяву.

– Зараз війна поставила нас у такі умови, що батьки хочуть, щоб діти й початкової школи мали можливість навчатися дистанційно. Тобто в усіх охочих батьків буде можливість написати заяву, щоб їхня дитина з будь-якої школи нашої Вінницької міської територіальної громади отримувала виключно дистанційну освіту, — повідомила директорка департаменту освіти міськради Оксана Яценко.

Інша ситуація у старших класах. У деяких ліцеях Вінниці на кожній паралелі створений клас для офлайн. Решта ж навчається вдома. Раніше повідомлялося, що понад 80% батьків Вінниці віддали перевагу дистанційній освіті і лише 17% — очній формі.

Перший заступник  голови Вінницької ОВА Наталя Заболотна повідомила, що форма організації освітнього процесу може змінюватися протягом навчального року.

– Все залежить від безпекової ситуації в кожному населеному пункті. Рішення приймаються за участю батьків та учнів. Чим якісніше ми будемо працювати в офлайн-режимі, чим кращі створимо умови в укриттях — тим більше живого спілкування з учнями. Цього року викликів у освіті забагато, але на те ми маємо більш ніж 50-тисячну родину працівників освіти, щоб з ними справитися, — впевнена Наталя Заболотна.

Нагадаємо, у МОН вирішили, що у школах, де відбувається очне навчання, будуть працювати спеціалісти з безпеки. Вони будуть слідкувати за тим, щоб діти вчасно спускалися в укриття під час повітряних тривог, а також вчити дітей правилам безпечної поведінки.

Людмила ПОЛІЩУК