– Болюх, Алексєєв, Пегєшев, Абвер — уже відомі прізвища зрадників з Вінниччини, хто ще у цьому списку? Чи виявлена ворожа «сітка» з наших земляків?

– Контррозвідники СБУ регулярно виявляють на території регіону російських агентів, прихильників «руського міра» і колаборантів. У перший місяць війни у Вінниці нами викриті факти приховування громадянами України наявності у них громадянства рф. Здійснено контррозвідувальну перевірку сотень громадян рф та мешканців ОРДЛО на предмет їхньої можливої причетності до діяльності російських спецслужб та причетності до розвідувально-підривної діяльності проти України.

Постійно вивчається більше коло осіб, які мають родинні зв’язки серед представників зс та спецслужб рф.

А названі вами високопосадовці країни-агресора дійсно мають безпосереднє відношення до початку війни рф проти України.

Анатолій Болюх (народився у Вінниці, закінчив школу № 1 — авт.) – генерал-лейтенант, заступник керівника 5-ї служби фсб рф, яка займається зовнішньою розвідкою та відповідає за роботу в Україні. У березні цього року керівник 5-ї служби генерал-полковник Сергій Бєсєда та його заступник Анатолій Болюх взяті під домашній арешт за розкрадання коштів, виділених на агентурну роботу по Україні, доведенню керівництву росії неправдивої інформації про політичну ситуацію по Україні. На підставі інформації саме 5-ї служби фсб путіним прийняте рішення про напад на Україну.

Генерал-лейтенант Володимир Алєксєєв (народився у Хмільницькому районі, навчався у м. Хмільник – авт.), 1961 р.н., перший заступник начальника Головного управління розвідки Генерального штабу зс рф, учасник організації розвідувально-підривної діяльності проти України, його особу внесено до санкційного списку США.

Проте їхні родичі, патріотично налаштовані громадяни України, мешканці Вінниччини не бояться відкрито говорити про такі «братські» стосунки і закликати до припинення війни.

– Російський бізнес на Вінниччині: скільки таких компаній уже націоналізували?

– Питання функціонування російського бізнесу на Вінниччині не може залишатися поза нашою увагою. У Вінницькій області знаходиться близько 100 підприємств з російським капіталом. Частина з них не здійснює або зупинила свою діяльність. Про кожне з них нам відомо, оскільки наші співробітники мають перевірити їх на предмет колабораціонізму чи інших злочинних дій.

У цьому контексті слід відзначити, що буквально нещодавно СБУ передала в АРМА арештований у Вінниці бізнес російського олігарха вартістю понад 2 млрд грн. Мова йде про Вінницьку компанію, яка спеціалізується на виготовленні побутової хімії. Її власником є російський олігарх та член політичної партії «Єдіная росія».

Зокрема в управління держави перейшли корпоративні права у вигляді 100% статутного капіталу компанії в розмірі понад 1,5 млрд грн та вироблена продукція і сировина вартістю понад 500 млн грн, які знаходились на складах підприємства (про це в окремомій публікації «33-го» на 2-й стор. – авт.).

– Яка зараз ситуація на кордоні, чи відслідковується Придністров’я?

– Події, що відбуваються в тому регіоні, безумовно, є цікаві для спецслужби, і вони постійно вивчаються і аналізуються.

Служба безпеки України регулярно проводить комплексні заходи із протидії транснаціональній злочинності, яка загрожує державній безпеці України. Так, у Вінницькій області було затримано громадянина Республіки Молдова, який перебуває у міжнародному розшуку Інтерполом за вчинення тяжких злочинів.

Оперативники спецслужби блокують й схеми незаконного перетину кордону призовників. Так, було викрито протиправну діяльність 21-річного місцевого мешканця, який під «під прикриттям» одного із вінницьких благодійних фондів організував схему незаконного перетину кордону. Вартість своїх послуг фігурант оцінив у 3000 доларів США.

СБУ заблокувала також канал нелегальної міграції фейкових студентів іноземних вузів. Пакет фіктивних документів, що нібито підтверджують навчання у європейських вишах, фігуранти провадження оцінювали від 3000 до 4000 доларів США з особи.

Оперативники спецслужби викрили ще одного громадянина Молдови, який організував «зелений коридор» для чоловіків, які підпадають під призов у воєнний час. Зловмисник за 5 тисяч доларів США пропонував «квиток» до сусідньої країни.

– Після повномасштабного вторгнення стало очевидним, що вибухи на Калинівському арсеналі — це була спланована диверсія, чи є нова інформація тут?

– Дійсно, після початку повномасштабної військової агресії рф проти України ця історія могла б заграти новими фарбами і навколо неї могли бути нові домисли. Проте ми можемо говорити лише мовою фактів, із дотриманням необхідних процесуальних вимог. Тому за фактами вибухів на арсеналі продовжується досудове розслідування кримінального провадження. Додатково проаналізовано матеріали цього кримінального провадження вже після початку російського вторгнення.

Разом з цим, цей військовий об’єкт і в лютому цього року, і зараз цікавить росіян, про що свідчить завдані по ньому ракетно-бомбові удари.

А спрямування ворожих спецслужб до стану охорони військових об’єктів — розміщення військової техніки та засобів ППО, мабуть, чи не їх пріоритетна ціль, оскільки для отримання подібного роду інформації ворог задіює усі наявні ресурси, а ми цьому успішно протидіємо.

– Найбільший теракт у Вінниці росіяни вчинили 14 липня, обстрілявши з ракет площу Перемогу, «Ювілейний» та Будинок офіцерів. Яка ситуація з розслідування цієї трагедії?

– Кількість жертв серед мирного населення та масштаб уражених об’єктів цивільної інфраструктури вражає і назавжди залишиться у пам’яті вінничан. Попри складність і масштабність розслідування цього злочину є принциповим для нас. Слідчими СБУ розпочато і розслідується кримінального провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни військовими рф, що поєднані з умисним убивством.

Оперативниками та слідчими СБУ спільно із колегами з силового блоку проведено комплекс надскладних розшукових та слідчих дій. Була встановлена значна кількість осіб, які в момент ракетного удару перебували поблизу місця події.

Їхня кількість сягнула кількох сотень, а робота з частиною з них ще і досі ведеться. І, звісно, під час роботи із такими масивами інформації отримано цікаві для спецслужби дані по інших напрямках діяльності. Потім відшукання і систематизація речових доказів, визначення порядку та виду експертиз, допити і обшуки. Це лише мала частина з усіх проведених заходів.

Враховуючи характеристики крилатих ракет, якими завдано ураження, потреба у коригувальнику відсутня як така. Проте саме для виявлення пособників ворога та задля встановлення інших необхідних слідству обставин ми і проводимо подібні фільтраційні заходи.

Вдячні громадянам за розуміння роботи правоохоронців. На сьогоднішній день вже по трьох з десятків ініційованих слідчими СБУ експертиз ми отримали результати. Це значним чином сприятиме досудовому розслідуванню, і найближчим часом ми зможемо повідомити громадськості про осіб, причетних до ракетного обстрілу Вінниці. До речі, їхні родичі – громадяни України, мають опосередковане відношення до нашого міста.

Людмила ПОЛІЩУК