– На балконі води “по вінця” не встигав збирати. А на підвіконні спальні в миски капає, – розповідають господарі однієї з постраждалих квартир на 5-му поверсі “хрущовки” на Антоновича, 24.

Мешканці тут у відчаї. Бо за програмою Вінницької міськради, в їхньому ОСББ почали ремонтувати дах, але фірма – виконавець не завершила об’єкт і пішла… Кажуть, їм гроші не платять…

– Добре, що я під сто кілограмів, то сусіди ще не наважуються мене побити, а то б уже роздерли за цей дах… Але тут не моя вина. Я, як голова ОСББ, лише замовляв експертизу, що дах в аварійному стані. Міська рада провела тендер і уклала угоду з будівельною організацією. Ті зірвали старе покриття, почали робити цементну стяжку, демонтували старі дошки піддашника, а тепер через ці діри, мешканці верхніх поверхів ловлять відрами дощ у квартирах. А ви ж бачили, яка у нас ці дні погода… Тепер хочу знайти крайнього, а не можу, бо підрядник вказує на відсутність коштів з міськради. А там кажуть: коли підрядник надасть акти виконаних робіт, вони все оплатять, – розповідає голова ОСББ пан Михайло.

Наш кореспондент став свідком телефонної розмови керівника підрядної організації з головою ОСББ

– Щоб завершити усі роботи на даху, потрібно ще 200-250 тис. грн. То може ваше ОСББ візьме кредит у банку, а ми перерахуємо вам ці кошти, коли міськрада заплатить, – пропонує пану Михайлу директор будівельної фірми.

Від такої пропозиції у голови ОСББ та мешканців будинку аж мову відняло…

– Та якби я взяв кредит, то б самі той дах відремонтували! Чому ми повинні брати на себе чужі зобов’язання? Це програма міської ради, вони повністю фінансують ці роботи. Зрозуміло, що ціни виросли. Бо проект був виготовлений ще три роки тому. Але у міській раді гарантували, що компенсують цю різницю додатковими актами. Але ж підрядник просто припинив ремонт… Тепер доведеться просити мерію шукати іншого підрядника, – розчарований голова.

Врешті, за усною домовленістю підрядник гарантував, що зробить піддашник, щоб не затікав дощ у квартири 5-4 поверхів. Сказав, що розуміє, що не можна залишити будинок відкритим на зиму. Але натякнув, що до ідеї з кредитом ще повернеться.

Людмила Поліщук