Українців попереджають, що цей опалювальний сезон буде найскладнішим за останні 30 років, оскільки ворог обстрілює енергетичну інфраструктуру. Але ми всі сподіваємося, що в квартирах цієї зими буде тепло.

Цьогоріч опалення буде включене коли середньодобова температура три дні поспіль становитиме не вище +8°. А навесні опалення відключать, коли середньодобова температура за три дні перевищить це значення.

За даними синоптиків, жовтень цього року буде теплим, і опалення навряд чи включать цього місяця. Перші триденні заморозки з середньою температурою + 8° очікуються 6-8 листопада. Якщо прогноз збудеться, то саме в ці дати може початися опалювальний сезон.

За встановленими урядом нормами, температура повітря в житлових приміщеннях (за умови їх утеплення) повинна бути забезпечена на рівні +18°, а в наріжних кімнатах +20°С. Температура не повинна бути нижче +16°.

Найскладнішим опалювальний сезон буде на тимчасово захоплених росією областях

Окупанти не дбають про те, щоб дати тепло мирним жителям, а інфраструктура сильно постраждала. Тому в окупованих населених пунктах Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської областей тепла взимку може не бути.

Також тепло не зможуть дати в деяких прифронтових населених пунктах, які сильно постраждали від обстрілів інфраструктури.

Урядовці попереджують, що опалювальний сезон цієї зими може зриватися через ракетні удари агресора по об’єктах критичної інфраструктури.

Вугілля і газу для опалення Україні вистачає, також накопичують альтернативні види опалення, такі як деревину. Для захисту електростанцій купуються додаткові генератори.

Українцям пообіцяли, що отримувачі субсидій на опалення в минулому році одержать їх і цього року. Тарифи на тепло до весни підвищувати не будуть. Складуть вони 7,4 грн за кубометр до кінця опалювального сезону.

Втім, населенню рекомендують максимально подбати про альтернативні джерела обігріву власної оселі, зважаючи на війну.

Вадим Снігур