У п’ятницю, 30 вересня, на сесії Вінницької міської ради 42 депутати проголосували за припинення діяльності Вінницького пологового будинку №2. Лише 5 депутатів були проти. Вінницькі активісти вважають, що таке рішення — привід розпустити міську раду.

Ось що заявила Ольга Маліновська, активна майданівка, нині волонтер:

— Згідно з Конституцією України, закривати лікарні під час військового стану заборонено. Тепер є можливість розпустити міську раду! Таке вже було, коли хотіли ліквідувати протитуберкульозний диспансер-2, той, що на Кумбарах. Тоді там казнокради планували побудувати котеджі для «багатєньких». Суд тоді виграв «Народний контроль/ Вінниця», тому досі не вирізали парк Грохольських і не розкопали каналізацію з паличкою Коха. Поки війна, наші сердобольні дєпутатики знищують місцеву медицину. Москалів не треба!

Громадський активіст Віталій Дужак обурений:

– Дякуємо «вінничанам» — одним за активну позицію, іншим — за пасивну бездіяльність. Бо 65% вінничан, а останні соцопитування взагалі 85% показують, підтримують усі дії вінницьких депутатів. То хто насправді відповідальний за ці дії?

А колектив пологового звернувся до голови за юридичною підтримкою для вирішення подальшої долі пологового:

– Просимо вашого сприяння у наданні безоплатної правової допомоги у юридичній підтримці особам, які знаходяться під юрисдикцією України та права яких порушено. А порушені усі можливі закони депутатських повноважень, надані недостовірні факти про збитковість, а головне – порушено «Основи законодавства України про охорону здоров’я». 85 років наш пологовий чинно і старанно виконує свої обов’язки, випускаючи у світ сотні тисяч вінничан. Вистояв у часи Другої світової, беріг найсвятіше – дитяче життя. І продовжує це робити у складні часи україно-російської війни та пандемії, надаючи допомогу усім, хто того потребує. Ми сподіваємося на під­тримку та ваше вагоме слово влади у Вінниці, — написав трудовий колектив КНП «ВМКПБ №2».

На цій же сесії депутати вирішили приєднати Він­ницьку багатопро­фільну клініч­ну лікарню — колишню ЦРЛ Вінницького райо­ну – до Вінницької міської лікарні №1. Там цю новину сприйняли як вирок.

– Колектив довго боровся за своє існування, але, врешті, сталося так, як вирішила влада міста, будемо шукати роботу, — розчаровані медики.

У міськраді запевняють, що більшість лікарів, середнього та медичного персоналу цих двох медзакладів буде працевлаштовано.

– Рішення щодо оптимізації мережі закладів охорони здоров’я та приєднання Вінницької багатопрофільної лікарні до міської клінічної лікарні №1, а пологового будинку №2 – до Центру матері і дитини здійснюється у рамках медичної реформи та відповідно до рекомендацій МОЗ України. Починаючи з липня, НСЗУ відновлює оплату закладам за фактично надані послуги та пролікованих пацієнтів. Тобто гроші мають іти за пацієнтами. Якщо раніше, до реформи, два умовні заклади однакового профілю та з приблизно однаковими показниками по кількості охоплення населення та чисельності персоналу фінансувались однаково, то з початком реформування «зрівнялівка» залишилась у минулому. В результаті – чим більше послуг надає заклад, тим більше коштів він отримує. І навпаки – їх зменшення призводить до зменшення фінансування.

За останні 5 років кількість пологів у міських комунальних закладах зменшилась на 20%: у 2016 році відбулося 5332 пологів, а в 2021 році – 4260. Очікувана кількість пологів у 2022 році – 3990 (розрахунок за фактом 8 місяців).

Через зменшення кількості пологів два міські пологові будинки поставали перед труднощами. У Центрі матері та дитини витрати на зарплату колективу у липні цього року склали 6,8 млн грн при отриманих від НСЗУ — 6,6 млн. Другий пологовий витратив на зарплати 4,6 млн, тоді як отримав від НСЗУ — 3,8 млн грн.

Загалом, питома вага зарплат від усієї нарахованої НСЗУ суми за липень 2022 року у пологовому будинку № 1 складає 80%. Тоді як у КНП «Вінницький клініч­ний пологовий будинок №2» та Центрі матері та дитини — 122 та 98% відповідно.

Серед сильних сторін пологового будинку №2 – ефективна діяль­ність стаціонарної допомоги па­цієнтам з гі­некологічною патологією в частині оперативних втручань та амбулаторно-патронажної служби закладу. Тому робота цих підрозділів залишається без змін.

Жінки лівого берега і надалі можуть звертатися  в жіночу консультацію на Замостянській, як і отримувати відповідні послуги в гінекологічному від­діленні. Щодо пологів, то вагітні можуть вибирати, в якому саме пологовому міста народжувати.

А працівникам буде запропоновано працевлаштування в інших пологових закладах. Крім того, це об’єднання дасть змогу підвищити рівень заробітних плат та навичок персоналу, — запевняє директор департаменту охорони здоров’я ВМР Олександр Шиш.

Каріна МАЄВСЬКА
Фото Сергія ХІМІЧА