Під час війни у Вінниці вирішили підступно «вдарити» по Центральному ринку, збудувавши перед ним на проспекті Коцюбинського ще один торговий центр.

Об’єднання ринків міста Вінниці та Вінницька облспоживспілка повідомляють, що адміністрація Центрального ринку жодних погоджень на будівництво торгового центру не давала. Громадські слухання із залученням підприємців ринку не проводилися. Дозвіл на будівництво отримано із численними порушеннями чинного законодавства, про що ми подали відповідні позовні заяви до суду.

Забудовники зі старту намагаються обманути жителів Вінниці, кажучи (так було, наприклад, подано інформацію в заголовку газети «33-й канал»), що «оновлений фасад <…> отримає Центральний ринок». Вони брешуть. Це не фасад Центрального ринку, це дві будівлі по 20 метрів висотою, які, у разі їх спорудження, закриють собою Центральний ринок. Відповідно позбавлять засобів до існування близько 15 тисяч членів родин, що знаходяться на утриманні підприємців та продавців Центрального ринку. А люди з невеликим достатком, які переважно ходять купувати на ринок, стануть ще біднішими, бо не зможуть купити необхідні товари за мінімальними цінами.

Мені, як кандидату економічних наук, не зовсім зрозумілі наукові економічні розрахунки необхідності будівництва ще одного ТЦ, якщо на відстані 200-700 метрів працюють 12 діючих торгових центрів (з вільними, до речі, торговими площами). І дуже мало віриться у те, що забудовники — компанія із статутним капіталом 100 тис. грн. — вкладуть 5-10 млн доларів у новий об’єкт.

У разі побудови ТЦ майбутнє дуже легко спрогнозувати

Будівлею нового торгового центру перекриють доступ до Центрального ринку, ускладнять логістику, знизять товарообіг і спробують змусити підприємців купувати комерційну площу в торговому центрі. Хто не зможе купити — збанкрутіє зразу (бо потік покупців різко впаде), а хто купить — не зможе тримати такий низький рівень цін, який є зараз на ринку. Відповідно, втратить свого покупця і далеко не завжди знайде нового серед 13 ТЦ в радіусі менше одного кілометра.

Кому ж вигідна така афера?

Виключно забудовнику. Вони зароблять свої мільйони, і їм абсолютно байдуже, що буде знищена діюча інфраструктурна одиниця міської громади, що дає мільйонні відрахування до бюджету і допомагає в складний час вижити тисячам підприємців і продавців та десяткам тисяч покупців. Але на інтереси людей забудовники не зважають.

Я переконаний, що неприпустимо ставити фінансові інтереси кількох осіб над потребами тисяч громадян. Заявляю, що будемо відстоювати інтереси вінничан і захистимо Центральний ринок.

Директор об’єднання
ринків м. Вінниці
Володимир Іжевський