Це стародавнє містичне свято, яке відзначають у ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Воно зародилося в Західній Європі, проте останніми роками набуло популярності й в Україні.

Незважаючи на заборону церкви, на Гелловін дорослі та діти масово перевдягаються в моторошні костюми та лякають одне одного, випрошуючи солодощі.

Що ж це за свято? Вважається, що Гелловін з’явився завдяки давнім кельтам – племен індоєвропейського походження, які населяли Західну та Центральну Європу на рубежі епох. У ніч із 31 жовтня на 1 листопада вони святкували початок року та нового життя, вшановуючи язичницького “бога смерті” Самхаїна.


Бажаючи викорінити поганський звичай, католицька церква встановила на 1 листопада День Усіх Святих. Завдяки йому з'явилася назва Halloween (скорочення від All-Hallows-Even – "Вечір усіх святих").

А перші дні листопада стали днями поминання померлих. Усе це наклало відбиток на сучасні традиції свята.

Сьогодні Гелловін асоціюється з вечірками та конкурсами моторошних костюмів, вирізаними гарбузами ("ліхтарями Джека"), випічкою у формі монстрів та іншими жахливими на вигляд, але безпечними атрибутами.

Діти в цей час за традицією обходять оселі й просять у господарів солодощі, вигукуючи: "Цукерки або смерть!".

Вважається, що на Гелловін не можна відмовляти в допомозі, вбивати павуків, тримати чорного кота чи кішку вдома, залишати сушитися білизну на мотузці, відчиняти двері та вікна. Якщо на дах будинку сіла сова, її треба одразу ж прогнати, щоб уникнути неприємностей.

Відомо, що церква виступає категорично проти цього святкування. Особливо важливо вберегти дітей, підлітків та молодь, світосприйняття яких лише формується, зазначають у ПЦУ.

Тим часом надійшло повідомлення з південнокорейського Сеула про страшні наслідки святкуванні Гелловіна. Під час вечірки загинуло 140 людей, а ще 150 отримали травми. У вузькому провулку, де проходило святкування, зібралося дуже багато людей. В результаті неймовірної тисняви створився хаотичний рух натовпу з такими трагічними наслідками. Якби не втручання рятувальників, жертв могло б бути значно більше.

Сергій Бойчук
Василь Головко