Ченці та віряни запевняють, що смерть настала внаслідок ракетної атаки. Медики і правоохоронці констатують факт природної смерті. У монаха не витримало серце від потрясіння.

– Внаслідок масованої ракетної атаки по Україні постраждав Лядівський Усікновенський скельний чоловічий монастир, один послушник загинув, — про це повідомили у Могилів-Подільській єпархії УПЦ.

– Уранці 31 жовтня російські війська здійснили масовану ракетну атаку по всій території України. Внаслідок цього в Лядівському Усікновенському скельному чоловічому монастирі під час Літургії був пошкоджений іконостас, впало панікадило та повибивало вікна. На жаль, від вибухової хвилі загинув послушник монастиря Вадим. Братія обителі просить усіх піднести молитви за упокоєння душі новоспочилого, — йдеться у повідомленні єпархії.

Парафіяни монастиря припускають, що ракетна атака спровокувала серцевий напад і, як наслідок — смерть монаха.

Проте у поліції повідомили, що монах помер природною смертю.

— 31 жовтня надійшло повідомлення про факт раптової смерті 55-річного чоловіка. При огляді тіла не було виявлено тілесних ушкоджень та ознак насильницької смерті. Фельдшер зафіксував факт природної смерті, — зазначила керівник відділу комунікації поліції Заріна Маєвська.

Парафіяни припускають, що у послушника Вадима могло від страху розірватися серце.


- Яке б серце це витримало?! Бо атака сталася якраз під час Божественної літургії... Братія монастиря просить молитв за новопреставленого послушника Вадима, — заявляють парафіяни.

– Руский мір — він такий, йому все одно, якого патріархату церква, — відгукуються інші.

– А братія монастиря від московського патріархату так і ховає прапори і футболки з куртками у келіях? — запитує Олександр Пелешкно.

- Вічна пам’ять загиблому... Та що ж тепер скаже настоятель щодо переходу до ПЦУ? Маю сумніви, що щось змінилося... Знову будуть брехати, що УПЦ до московського патріархату не має відношення? — запитує Юлія Ємельянова.

У Міністерстві культури та інформаційної політики повідомляють, що з початку нападу російські війська  зруйнували щонайменше 59 храмів у 8 областях України.

Каріна МАЄВСЬКА