Горда й сильна духом, вільна та нескорена молодь України! Як ще по-іншому можна охарактеризувати юне покоління, яке під звуки сирен продовжує робити вагомий внесок у розвиток мистецтва та втілювати нові ідеї, подаючи приклад іншим, зосереджує увагу на актуальних у будь-які часи проблемах, розкриваючи їх на театральній сцені.

Саме таким прикладом молодого ентузіазму й гарту є театр-студія «Діалог», створена в Калинівському технологічному фаховому коледжі з квітня 2021 року. Незважаючи на усі життєві негаразди, у вересні паралельно з навчанням театр розпочав активну роботу над виставою за п’єсою Януша Гловацького «Замазура», а 7 жовтня на театральному фестивалі «Комора» (м. Кам’янець-По­дільський) вже відбулася її фестивальна прем’єра.


З метою підтримки та розвитку творчих взаємин між театральними колективами, популяризації театру серед молоді, об’єднання креативних людей та обміну досвідом було вирішено взяти участь у фестивалі не в онлайн, а в офлайн-форматі. Живе спілкування, відчуття енергетики сцени й глядача, безцінний досвід майстер-класів театральних діячів є гарним поштовхом до натхнення і творчого наповнення, джерелом нових ідей, мотивацією до розвитку професійного рівня.

Вистава – це великий механізм, який, окрім акторського складу та режисера, залишає «поза кадром» людей, що є невід’ємною та вагомою частиною сценографічного вирішення: пошиття костюмів, створення сценічного простору, реквізит, музичне оформлення, світло, афіша.

Процес підготовки заходу сприяв поєднанню творчих здібностей із практичними вміннями та навичками здобувачів освіти. Так, фахівці швейного виробництва та дизайнери під керівництвом педагогів проявили себе в пошитті сценічного вбрання. Студенти спеціальності «Галузеве машинобудування» разом із працівниками адміністративно-господарської частини виготовили декорації, а студентами спеціальності «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» здійснювалось світлове вирішення сценографії.

Після повернення з фестивалю театр-студія «Діалог» подарувала студентському та трудовому колективам коледжу, калинівчанам та гостям із Вінниці чудову можливість насолодитись результатом роботи всієї команди загалом. Прем’єра відбулась усупереч повітряним тривогам та відключенню електро­енергії, Для того, щоб глядач та акторський склад перебували в безпеці і прем’єра відбулась за будь-яких технічних обставин, було прийнято рішення щодо створення ще одного сценічного майданчика в укритті на випадок повітряної тривоги.

Студенти-театрали, окрилені підтримкою своїх наставників, самовіддано й активно взялися за реалізацію нової ідеї. Справжні юні патріоти, втілюючи в життя свої мрії, пов’язані з театральним мистецтвом, вміло поєднуючи своє захоплення з обраним фахом, не втрачаючи віри у світле й мирне майбутнє, вкотре довели своєю наполегливістю і цілеспрямованістю, що Україна є сильною й могутньою державою, у якій живе незламна нація!