Організатор співів про “росію-матушку” в Києво-Печерській лаврі архімандрит Захарія, який є потенційним фігурантом кримінального провадження, готує втечу за кордон.

Про це повідомляє Духовний фронт України з посиланням на джерела в УПЦ МП.

За їхньою інформацією, громадянин України Войтенок Анатолій Федосович 1946 року народження, він же архімандрит УПЦ МП Захарія, вже 17 листопада планує вирушити до Німеччини.

Як стало відомо Духовному фронту України, всіх учасників того співу архієрей УПЦ МП Павло Лебідь проінструктував коментувати, що, мовляв, провокативну пісню виконував не церковний хор, насельники чи інші мешканці лаври, а невідомі віряни, яких до цього там ніхто не бачив.


Проте з архімандритом Захарієм, якого десятки людей впізнали на відео зі співом, все значно складніше.

За даними джерел, в УПЦ МП вирішили просити про допомогу ексдепутата Верховної Ради і головного спонсора УПЦ МП Вадима Новинського.

Як відомо, в мережі з`явилося відео, як віряни УПЦ МП в Києво-Печерській лаврі співають «Звон плывёт-плывёт над Россиею, пробуждается матушка-Русь». Відео опублікував священник ПЦУ Михайло Омелян.

Як повідомляла РП, в СБУ вже вивчають усі деталі інциденту, що стався в одному з храмів Києво-Печерської лаври, де співали пісень, що вихваляють «русскій мір».

Як повідомили в Службі безпеки України, ця ситуація не залишиться без відповідної реакції.

Намісник Києво-Печерської лаври митрополит УПЦ МП Павло Лебідь прокоментував  скандальне відео, як в лаврі піснями звеличують росію.

У спеціально записаному сумбурному коментарі він визнав достовірність відео.

Представники УПЦ МП подали заяву до поліції та до суду на священника ПЦУ Михайла Омеляна, який виклав у соцмережі скандальне відео з Києво-Печерської лаври, на якому віряни співають пісню про росію, “матушку-русь”.

До речі, крило УПЦ (МП) яке підтримує зв’язок із РПЦ, як наприклад Антоній, обласканий путіним особливою увагою і нагородами, також втік до Німеччини.

Андрій Власенко